Skip to main content
férfia nemzőképesség csökken

A kép csak illusztráció (Forrás: Unsplash)

Egy nemrég publikált tanulmány szerint világszerte csökken a férfiak nemzőképessége, ráadásul évről-éve egyre gyorsabb ütemben.

A történet még 2017-ben kezdődött

2017-ben jelent meg egy tanulmány, mely 200, korábbi felmérés eredményét összefoglalva azt állapította meg, hogy a jóléti társadalmakban, tehát főleg az Európában, Amerikában és Ausztráliában élő férfiak nemzőképessége csökken, alapul véve a csökkenő spermiumszámot.

hirdetés

A tanulmány élénk vitákat generált, a kritkusok szerint a vizsgálat csak a jóléti államokat érintette, így globális következtetés levonására egyáltalán nem volt alkalmas.

A kutatók ellenérvként azt hozták fel, hogy ezen államokból nyerhetők csak megbízható adatok, figyelembe véve ezen országok egészségügyi és szociális infrastruktúráját.

Kutatás az egész világon

A kutatók végül „kiküszöbölve a hibát“, az egész világra kiterjesztették a vizsgálatot. Ennek alapján ugyanarra a következtetésre jutottak, mint korábban, de nem csak ezt állapították meg, hanem azt is, hogy a csökkenés egyre gyorsabb. Évi 1 százaléknál is nagyobb.

Az okok

A kutatók szerint számok oka lehet a folyamatnak. Éppúgy szóba jöhet a környezetszennyezés, a kemikáliák használata, mint az egészségtelen táplálkozás és életmód, az elhízás, vagy a gyógyszerek használata is.

A kutatók azt is kiemelték, hogy a vizsgálat alá vont férfiak spermiumszám csökkenéséből jól lehetett következteni egészségi állapotukra, pontosabban arra, milyen egészségtelenül élnek. Egy másik vizsgálat hasonló eredményre jutott, bár nem a hivatkozott spermiumszámot vizsgálta, hanem azt vette alapul, hányan fordulnak orvoshoz azért, mert vizsgálnák, születhet-e gyermekük, vagy sem.

Kihalás fenyegetné az emberiséget?

A szakemberek szerint egyértelmű összefüggést még korai lenne a folyamat alapján megállapítani, - nem kell kongatni a vészharangot -, a kutatás eredménye azonban igencsak elgondolkodtató.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Megdöbbentő kutatások: a férfiak elnőiesednek és kihalnak

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Photo by William Daigneault on Unsplash 

TOP 5