Skip to main content

Megkezdődött a szentjánosbogarak rajzása az Alcsúti Arborétumban. Az esti látványosságot az érdeklődők szakvezetés mellett tekinthetik meg a következő két hétben.

A nagy szentjánosbogár (Lampyris noctiluca) olyan háborítatlan környezetben, erdők és rétek között érzi igazán jól magát, mint amilyen az Alcsúti Arborétum is. Az esti látványosságot az érdeklődők szakvezetés mellett tekinthetik meg a következő két hétben, a gyülekező este 20 órakor van, a túra háromnegyed kilenckor indul.

A látogatásokat a szentjánosbogarak rajzása mellett a faállomány egyedi szépsége és a dísztó közelében hallható “békakoncert” is felejthetetlenné teheti. A héten zajló nemzeti parkok hete alkalmából a vagyonkezelő Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a parkot üzemeltető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány jóvoltából a részvétel kedvezményes.

Az Alcsúti Arborétum létrejötte József nádor (1776-1847) nevéhez fűződik, aki alcsúti birtokán felépítette Magyarország legnagyobb klasszicista kastélyát, egy schönbrunni kertépítőmesterrel pedig megterveztette az ország egyik első tájképi kertjét, a táj természetes formáit utánzó angolparkját.

Az arborétumba – amely valamikor a hazai növényhonosítási kísérletek egyik központja volt – az elmúlt évszázadokban számos egzotikus fát és sokféle növényt telepítettek. Faóriásai még ma is uralják a területet, közülük két öreg platán már két és fél, három évszázadot élt meg, de a famatuzsálemek között több 190 éves is található.

Aki még nem látott szentjánosbogarat, és nyilván sokan vannak így, azok megnézhetik videón is ezt az érdekes bogarat.

https://www.youtube.com/watch?v=


Forrás: http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/rajzanak-a-szentjanosbogarak/

TOP 5