Skip to main content

A Facebookon újraéledt a fekete oroszlán legendája, egy fotó kering az állatról. Eláruljuk, igazi-e a kép, és azt is, mi a helyzet a fehér oroszlánokkal.

A magyar Facebookon is rengetegen osztották meg egy fekete oroszlán kétségtelenül lenyűgöző fotóját. Kíváncsiak lettünk, vajon igazi-e a kép, és tényleg léteznek-e fekete oroszlánok.

Ami biztos, fehér oroszlánok vannak, mégpedig Timbavatiban, Dél-Afrikában. Különleges színükért egy ritka gén felelős. A bennszülöttek szent állatként tisztelték őket, de mára alig maradt belőlük.

Egyrészt előszeretettel vadásztak rájuk a bundájuk különleges színe miatt, másrészt a zsákmányok elejtésénél jelentős hátránnyal küzdenek, a fehér színük miatt ugyanis nem tudnak eléggé elrejtőzni, így kevésbé sikeres vadászok.

A tudósok szerint kihalóban vannak, talán ha 30 él belőlük szabadon a világon, és 500 él állatkertekben. Magyarországon egyetlen egy fehér oroszlán van, a Nyíregyházi Állatkertben. Timba 2009-ben egy francia állatkertből került hozzánk.

És mi a helyzet a fekete oroszlánokkal? Bár egyes hírek szerint a vadonban már láttak fekete nőstényoroszlánt, hiteles, megerősített forrás nem számol be ilyen esetről, és fotó sem készült róluk. Pedig a macskafélénél gyakori a fekete színvariáció. Például a leopárdoknál, jaguároknál van ilyen, gyakran épp ezekkel az állatokkal tévesztik össze az oroszlánokat.

Forrás

TOP 5