Skip to main content
hibernáció kutatás

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Ultrahang használatával sikerült mély álomba ringatni egereket és patkányokat, olyan emlősöket, melyek téli álmot nem alszanak, írja az Index.

A Washingtoni Egyetem tudósai operáció vagy genetikai módosítás nélkül érték el az eredményt.

hirdetés

A kísérleti állatok preoptikus agyterületét érte el az ultrahang, mely szinte azonnal kiváltotta a hipotermiát, azaz lassult az egerek szívműködése, az oxigénfogyasztás, csökkent a testhőmérséklet, a szervezet pedig a szénhidrát helyett a zsírokat kezdte el hasznosítani.

Az állatok nemsoká, pár óra elteltével kezdtek el felébredni, így a kutatók újabb kísérlet alá vetették őket, minek következtében az egerek folyamatosan álomban maradhattak, mindenféle károsodás nélkül.

Az eredmény a patkányoknál is hasonló volt, amiből arra (is) lehet következtetni a tudósok szerint, hogy az eljárás az emberek esetében is működhet.

Akadtak azonban ellenvélemények is, szerintük az elért állapot nem hibernáció, a rágcsálók csupán védekeztek az agyuk „felmelegítése“ ellen. Ráadásul az emberek agya sokkal nagyobb, mint a kis emlősöké, így nehezebben érhető el a kívánt eredmény.

Nem kétséges ugyanakkor, ha embereknél is működne az eljárás, az milyen távlatokat nyitnak meg az emberiség számára.

Lehetővé válna a hosszabb távú űrutazás, de alkalmazható lenne a hipotermia a gyógyászatban is, ha például életben kellene tartani a betegeket (egy katasztrófa helyszínén), mert nem lenne megoldható az azonnali műtéti beavatkozás.

(IFL ScienceNew AtlasScience)

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Mégsem fog működni az űrhajós-hibernáció

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Alexa képe a Pixabay -en.

TOP 5