Skip to main content
Thrown to the Wind bálna pusztulás

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Rekordszámú veszélyeztetett bálna pusztul el Amerika keleti partjainál három óriási új "szélerőmű" miatt - állítja egy sokkoló dokumentumfilm, írja az Express

A dokumentumból kiderül, hogy csak az elmúlt kilenc hónapban 62 bálna pusztulását regisztrálták, és az egyik faj - az észak-atlanti kisbálna - populációja mindössze 340-re csökkent.

hirdetés

Alig két hét alatt több mint hatmillióan látták a Thrown to the Wind című filmet.

A film szinte azonnal aktivisták és politikusok reakcióját váltotta ki, a cél az, hogy az amerikai kormány vizsgálja meg az óceán legnagyobb élőlényeinek akaratlan, de mégis bekövetkező lemészárlását.

Michael Shellenberger producer szerint maguk az óriási turbinák és az azokat 12 mérföldre a parttól a helyükön tartó víz alatti szerkezetek nem okolhatók egyenesen arányosan a növekvő tengeri katasztrófáért, azonban mégis hatással vannak az állatok pusztulására.

Az első ilyen hatás a hajóforgalom olyan területeken, ahol korábban nem volt forgalom, azaz ott veszélybe kerültek az állatok, elhullottak a hajókkal való ütközés következtében.

"A második a nagydecibelű szonártérképezés, amely megzavarhatja a bálnákat, elválaszthatja az anyákat a borjaiktól, és veszélybe sodorhatja őket, vagy a hajóforgalom útjába, vagy a rosszabb táplálkozóhelyekre."

A New York és New Jersey környéki vizeken csak a múlt hónapban három hatalmas púpos bálna pusztult el; kettő tompa tárgy okozta sérülés miatt, míg a harmadik túlságosan bomlásnak indult ahhoz, hogy a szakértők megállapíthassák a halál okát.

A film alapjául szolgáló tudományos kutatás adatait Shellenberger elküldte az Egyesült Államok Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatalának (National Oceanic and Atmospheric Administration), de a kormányhivatal nem kívánt nyilatkozni.

Ezért most azt tervezi, hogy kampányt indít a bálnák megmentéséért, melynek kezdetekor így nyilatkozott: "A bálnák mélyen megérintenek bennünket. Törődnek utódaikkal. Közösségeket alkotnak. Énekelnek. Csodálatos szellemi, nem csak nagyszerű biológiai lények."

Mindehhez még hozzátette: "Különösen az észak-atlanti kisbálna megmentése olyan cél, mely elérhető, és amelyet érdemes megvalósítani. A faj valószínűleg újjáéled, ha a szonártérképezésnek és a korábban nem érintett területeken folytatott új hajótevékenységnek véget vetnek."

Az elmúlt két hétben a dokumentumfilmre adott erőteljes reakciók, többek között a kongresszus tagjai részéről, reményt adnak arra, hogy a dolgok hamarosan megváltozzanak.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

A műanyag zacskó mellett locsolótömlőt és virágcserepet is találtak egy bálna gyomrában

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Siggy Nowak képe a Pixabay -en. 

TOP 5