Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Freepik)

Fogyatkozik több európai város lakossága is, ezért pénz felajánlásával csábítanák oda az új lakosokat, írja az Euronews

Spanyol vagy Olaszországban régóta „divat“ támogatás, vagy egyenesen készpénz fizetése az akár külföldi érdeklődőknek is, úgy látszik azonban, más országok is bekapcsolódnak a folyamatba.

hirdetés

Természetesen a városok különféle feltételeket szabnak az igénylők számára, így bár elméletbe jól hangzik a felhívás, a gyakorlatban sokszor mégsem könnyű eleget tenni a kondícióknak.

Albinen (Svájc)

Albinen leginkább a svájci állampolgárokat csábítja, a külföldieket csak akkor, ha már régóta élnek Svájcban, és így C típusú tartózkodási engedélyre jogosultak. Feltétel az is, hogy a jelentkezőknek legalább 10 évig a városban kell élniük. A családok legalább 50.000 euró támogatást kaphatnak a költözésért cserébe. A 45 év alatti felnőttek 25 000 svájci frankot (25 300 eurót) kapnak az áttelepülésért, plusz 10 000 svájci frankot (10 120 eurót) gyermekenként. A helyi tanács szerint naponta akár 100 megkeresés is érkezik hozzájuk, így ha bárki a kérelem benyújtásán gondolkodik, türelmesnek kell lennie, míg elbírálják az igénylését.

Ponga (Spanyolország)

Ponga, egy 600 fős város és önkormányzat Spanyolország északnyugati részén, 2600 fontot (2971 eurót) fizet a briteknek, hogy költözzenek oda. Minden ott született gyermek után további 2600 fontot is adnak. Ahhoz, hogy a britek élni tudjanak az ajánlattal, el kell kötelezniük magukat, hogy legalább öt évig Pongában éljenek.

Rubia (Spanyolország)

A galíciai Rubia egy falu Spanyolország északnyugati részén, Santiago de Compostelától 2,5 órányi autóútra keletre található. Akár havi 150 eurót is fizet a külföldieknek, ha ott élnek. A program leginkább a családokat célozza meg, abban a reményben, hogy a helyi iskolák tanulóinak száma növekedni fog.

Calabria (Olaszország)

Calabriában, Olaszország délnyugati régiójában egy 2000 vagy annál kevesebb lakosú faluba való költözéssel akár 28 000 eurót is kereshet bárki. A pályázni szándékozóknak 40 évesnek vagy annál fiatalabbnak kell lenniük, és a pályázatuk elfogadásától számított 90 napon belül a régióba kell költözniük. Emellett vállalkozást is el kell indítaniuk, vagy olyan ágazatban kell munkát találniuk, ahol több munkavállalóra van szükség. Ide tartoznak az éttermek, szállodák, panziók és üzletek.

Szardínia (Olaszország)

Szardínia szigete 15 000 eurót kínál az embereknek, hogy költözzenek oda. A homokos strandjairól, kék égboltjáról és türkizkék vizéről ismert mediterrán idill a vidéki lakosság számának csökkenésével néz szembe, mivel a fiatal helyiek külföldre költöznek a jobb munkalehetőségek miatt. Az elvándorlás leküzdésére a kormány több mint 45 millió eurót különített el az áttelepülési támogatásra, ami 3000 igénylés teljesítésére elegendő.

A támogatásra való jogosultság feltétele, hogy egy olyan szardíniai településre költözzenek az új lakók, amelynek lakossága nem éri el a 3000 főt. A pénzt továbbá lakásvásárlásra vagy felújításra kell fordítani. A támogatás nem haladhatja meg a ház vagy a felújítás teljes költségének felét - ami azt jelenti, hogy bizonyos esetekben a 15 000 eurós összeg csökkenhet. A támogatottaknak teljes munkaidőben Szardínián kell élniük, és a megérkezéstől számított 18 hónapon belül állandó lakóhelyet kell kérelmezniük. Egy másik szardíniai kezdeményezés szerint Ollolai település három hónapos ingyenes bérleti díjjal várja a távmunkásokat.

Ír szigetek

Írország nagyvonalú pénzbeli ösztönzést kínál azoknak, akik hajlandóak az ország egyik távoli szigetére költözni. A kezdeményezés a kormány "Élő szigeteink" elnevezésű politikájának része, amelynek célja, hogy növelje a szigetek népességét, melyek gyakorlatilag el vannak vágva Írországtól. A projekt részeként a kormány több mint 80 000 eurót fizet a közösségek új lakóinak. A kérelmezőknek ingatlant kell vásárolni és birtokolniuk kell azt a szigetek egyikén. További feltétel, hogy a háznak 1993 előtt kellett épülnie, és legalább két éve üresen kellett állnia. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

84.000 eurót kap az, aki egy ír szigetre költözik

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Freepik

TOP 5