Skip to main content

A lefolyócső falára rakódó vízkő, hajszál, mosogatószer, sampon és zsír egy idő után annyira eldugíthatja a lefolyót, hogy azon már a tiszta víz sem tud átszivárogni. Ha időben cselekszel, elkerülheted, hogy szerelőre kelljen költened.

A problémákat jobb megelőzni, és ez igaz a dugulásra is. A leginkább elakadásra hajlamos mosogató lefolyója esetében ezért mindig használj műanyagból vagy fémből készült szűrőt, és a szűrőbe került maradékot mindig a szemetesbe dobd. A mosogatógép vízelvezetőjét úgy óvhatod meg a belekerülő maradékoktól, ha előtte leöblíted a mosogatónál a tányérokat, edényeket, evőeszközöket. A mosógéped vízelvezető rendszere is eldugulhat, ezért mindig ellenőrizd a zsebeket, hogy nincsen-e bennük papír zsebkendő vagy papírfecni, és nézd meg a gombokat, csatokat, nehogy mosás közben leszakadjanak, és a vízvezetékbe kerülve dugulást okozzanak.

Tartsd tisztán a csöveket!

A vízkő nemcsak a kádat, a mosdót, a mosogatót, a csapokat, a vécékagylót csúfítja el, hanem a lefolyót is károsíthatja. Ezért, amikor a felületeket vízkőteleníted, gondoskodj a csövek tisztításáról is. Erre a célra a bolti vízkőoldókon kívül használhatsz tömény vagy vízben feloldott ecetet, citromlevet is. Ezek a természetes csodaszerek ráadásul a kisebb dugulásokkal is kiválóan elbánnak. A lefolyók karbantartásához használhatsz szódabikarbónát is, havonta egyszer, közvetlenül a lefolyóba öntve egy kis csomaggal.

Ha már akadoznak a dolgok

Ha már úgy látod, nem folyik le a víz normálisan a lefolyón, a vegyszerek használata előtt vedd elő a jó öreg vécépumpát. Dugd be az elakadt mosdó, mosogató, kád túlfolyóját, és a pumpával vedd kezelésbe a problémás lefolyót. Néhány perc kemény fizikai munka után engedj bőven vizet a lefolyóba. Ahogy a neve is mutatja, a pumpát a vécékagyló dugulása ellen is használhatod - pumpálás után többször öblítsd le, húzd le a vécét. A vécépumpa alternatívája lehet szilárd anyagú dugulás esetén a háztartási üzletekben kapható csőgörény, amivel megpiszkálhatod, elmozdíthatod az elakadást. A csőgörény után is fontos az alapos öblítés.

Házi csodaszerek dugulás ellen

Ha a kád vagy a zuhanyzó csöve dugult el, a víznyomás erejével is remek hatást érhetsz el. Csavard le a zuhanyrózsát, nyisd meg teljesen a forró vizet, és az erős, forró vízsugarat irányítsd a lefolyóba. Ha a zuhanycső elér a mosdóig, ott is eredményes lehet ez a módszer.

Amennyiben ez nem segít, keverj össze egy csészényi konyhasót egy csészényi marónátronnal, azaz lúgkővel, majd szórd az elegyet a lefolyóba. Hagyd hatni néhány percig, majd bőven öblítsd le forró vízzel. (Kizárólag nyitott ablak mellett és gumikesztyűben végezd ezt, mert a felszabaduló gőzök mérgezőek lehetnek!)

A trisó is nagy segítség, ezt háztartási boltokban, szupermarketekben is beszerezheted mindössze néhány száz forintért. Szórj belőle a lefolyócsőbe, hagyd néhány órán át, hogy kifejtse a hatását, majd öblítsd le gondosan forró vízzel. Gyógyszertárakban kapható bóraxot is bevethetsz, ebből félpohárnyit önts a lefolyóba, majd önts rá kétpohárnyi forró vizet.

A külön-külön is használható ecet és szódabikarbóna elegye is hatékony: önts ecetet a lefolyóba, majd szórj rá egy csomag szódabikarbónát. Ne lepődj meg, habozni és pezsegni fog! Némi hatóidő után öblítsd le. Ezután alaposan szellőztess ki a keletkező kellemetlen szag miatt.

Szereld szét!

Ha hozzáférsz a lefolyóhoz, akár saját kezűleg is elintézheted a problémát. Zárd el a csapot, tegyél a lefolyó szerelvény alá egy vödröt, és villáskulccsal vagy fogóval csavard le a szifont. A dugulást általában az itt elakadt ételmaradék, haj, zsír okozza. Ha sikerül kipiszkálnod, még visszaszerelés előtt engedd meg kicsit a vizet, hogy átmosd a csövet - utóbbit irányítsd a vödörbe, hogy abba folyjon a piszkos víz. Ha megszűnt a baj, már csak össze kell szerelned, a tömítéseket is gondosan a helyükre rakva. A vödröt ne vedd ki a mosdó vagy mosogató alól, amíg nem végzel csöpögés-próbát! Ha ugyanis ereszt a lefolyó, akkor az azt jelzi, hogy vagy a tömítőgyűrűk nincsenek a helyükön, vagy nem szorítottad, csavartad össze megfelelően az alkatrészeket.

Forrás: http://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20120808-dugulas-elharitas-hazilag-plusz-hazi-praktikak-ecet-szodabikarbona-hasznalataval.html

TOP 5