Skip to main content

A főváros legforgalmasabb helyein lévő automata légszennyezésmérő állomások hónapok óta nem szolgáltatnak adatot egyes súlyosan légszennyező anyagok koncentrációjáról.

A Levegő Munkacsoport ezért arra kéri Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkárt, hogy intézkedjen a lakosság egészségi állapota szempontjából fontos adatszolgáltatás helyreállítása érdekében.

Levegő Munkacsoport közleménye szerint az Erzsébet téri, a Széna téri és a csepeli mérőállomás nem méri a nitrogén-oxidokat, a Kosztolányi Dezső téri pedig egyáltalán nem mér semmit.

Az adatszolgáltatás hiánya lehetetlenné teszi annak megállapítását, hogy kialakult-e szmogriadó-helyzet, és képtelenség megítélni, hogy megfelelően megalapozottak-e a tervezett beruházások.

Az a tény, hogy a mérések elmaradnak a főváros legforgalmasabb és egyben legszennyezettebb levegőjű területein, megnehezíti annak megállapítását is, hogy eleget tesz-e Magyarország a levegőtisztaságra vonatkozó uniós kötelezettségnek - közölte a szervezet.

A Levegő Munkacsoport arra kéri a környezetügyért felelős államtitkárt, mielőbb tegyen intézkedéseket a légszennyezettség-mérő állomások folyamatos hibátlan működése érdekében.

Az Illés Zoltán államtitkárnak írt levél itt olvasható >>>

Forrás: http://www.greenfo.hu/hirek/2012/09/13/mitol-javult-budapest-levegominosege

TOP 5