Skip to main content

Zsörk, a szellemfalu Közel fél évszázada költöztek el az utolsó lakók a bakonybéli apró faluból, ahol ma már nyoma sincs az életnek. Cikkünk címe így az is lehetne: "Fotóriport a szellemfaluról".

Hol is járunk? Zsörkön, egy olyan településen, ahonnan már lassan fél évszázada elköltöztek az emberek. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a település végleg elhagyatott lenne, azaz még a madár se járna arra, hisz a falut időnként csoportosan keresik fel az emberek.

A Szent Istvánról elnevezett zsörki kápolna ma ugyanis zarándokhelyszín. Milyen érdekes, miszerint a vallás hogy össze tudja tartani a környező települések lakóit, és hogy tudja kialakítani a zarándoklást, még ha Zsörkön nincs is állandó lakosság.

Minden év augusztus 20-án istentiszteletet tartanak itt, amelyre szép számmal jönnek a környékbeliek a szomszédos Bakonykoppányról, Bakonyszűcsből, illetve Pápateszérről is. „Hagyománnyá vált az esemény”, ahogy egy helyitől megtudtuk.

Hogy hogyan telepíthetők újból, akár ingyen is az elhagyott szemmelfalvak, arról itt lehet bővebben olvasni. További fotók itt láthatók...

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás

TOP 5