Skip to main content

Hét évnyi fejlesztés után elkészült a légzsákszerűen felfújódó biciklis bukósisak. A légsisak svéd tervezői, Anna Haupt és Terese Alstin azért álltak neki megtervezni a felfújódásig vastagabb sálnak, esetleg gallérnak tűnő szerkezetet, mert nem tetszett nekik, hogy a fejük védelme egyben azt is jelenti, hogy a szokványos, divatosnak egyáltalán nem mondható sisakot kell hordani.

A két tervező fejében akkor gyúlt fény, amikor a tervezés előtt megkérdezték a barátaikat, hogy mit tartanak fontosnak egy bukósisak kapcsán. A láthatatlan védelmet, hangzott az egyik válasz, és ez volt a pillanat, amikor megszületett a Hövding nevű légsisak alapötlete.

Az akkor még a svédországi Lundi Egyetemen tanuló lányok bevonták a projektbe Ulf Björnstig sebészprofesszort, aki az Umea Egyetemi Kórházban rendszeresen találkozik biciklisbalesetben megsérült emberekkel. Az ilyen baleseteket tesztbábukkal játszották újra, az eredmények összegzése után a csapat megbízta svéd légzsákgyártót, az Alvát, hogy tervezze meg a sisakot.

A kész változat gyorsulásmérőkkel figyeli a használó mozgását, és ha valami bajt észlel, egy tizedmásodperc alatt a nyakat, a gerincet és a fejet védő sisakká fújja magát. A Hövding 1.0-t a svéd hatóságok is bevizsgálták, és mindent rendben találtak: a sisak megfelel az Európai Unió előírásainak. A szerkezet elektromos része tartalmaz egy fekete dobozt is, ami tíz másodpercnyi adatot rögzít, baleset esetén tehát a legfontosabb pillanatok történéseit tárolhatja.

A kísérletek során kiderült, hogy a lófarokba kötött haj, a konty, a baseballsapka, a fülhallgató, és úgy általában bármi egyéb, bicajozáskor viselt vagy használt kiegészítő nem okoz gondot, a légsisak működését inkább a keményre zselézett frizura, nagyobb fülbevalók, illetve helytelen felhelyezés akadályozhatja. A készítők ugyanakkor megjegyzik, hogy a Hövding általános városi közlekedésre készült, sem extrémsport, sem tandemezés közben nem nyújt megfelelő védelmet.

Az USB-porton keresztül tölthető légsisak két méretben készül, az alapmodell ára 600 dollár körül alakul. Ehhez 75 további dollárért olyan, sálszerű kiegészítőket vásárolhatunk, ami az aktuális ruházathoz illővé varázsolja a gallért. Az egyetlen komoly probléma, hogy a légsisak egylövetű: ha felfújódik, nem lehet lecserélni, újat kell vásárolni.

További egy videó megtekinthető az alábbi linken.

Forrás: http://index.hu/tech/2012/10/05/kesz_a_bicajosoknak_szant_legzsaksisak/

Kép forrása: http://gizmodo.com/5949067/the-ridiculous-high+concept-inflatable-bike-helmet-is-finally-buyable

TOP 5