Skip to main content

A Nyugati téri aluljáró (a kép illusztráció)  Havi 12 millió forintot keres az a hétfős csoport, amely a Nyugati téri aluljáróban gyűjti be a járókelőktől a lejárt bérleteket és jegyeket - állítja a csoport egyik tagja. A használt, de el nem rongyolódott bérleteket lézerrel borotválják simára, a mégis lebukó ügyfelek büntetésére pedig garanciát vállalnak. A hamisított bérletekkel úgy kereskednek Budapest egyik legforgalmasabb pontján, hogy a rendőrség és a BKK is tud róla.

"Ha hozol száz használt bérletet, elviszem mind, látod, van itt pénz" - mondta büszkélkedve az [origo] inkognitóban lévő tudósítójának a Nyugati téri aluljáró egyik feljárójánál egy férfi, miközben a pénztárcájában lévő tízezreseket mutogatta. "Csak ne legyen gyűrött, és ne legyen ráírva a bérletigazolvány száma" - ismételte többször is azt a két kritériumot, amely ahhoz szükséges, hogy használt bérletünkből pénzt csináljunk.

Aki sűrűn megfordul a Nyugati téri aluljáróban, rendszeresen találkozhat azzal a jelenséggel, hogy a metrólejáró környékén ismeretlenek használt jegyeket, bérletek kérnek el a járókelőktől, valamint hamisított bérleteket árulnak. Az aluljáró környékén több hajléktalan is arról beszélt az [origo]-nak, hogy vannak sorstársaik, akik abból élnek, hogy városszerte használt jegyeket, bérleteket gyűjtenek be, majd továbbadják valakiknek, akik nagy tételben megvásárolják tőlük. Megpróbáltunk utánajárni annak, hogyan működik a bérletmaffia, így találkoztunk a fentebb említett férfival is a metró bejárata előtt.

Megrendelésre dolgoznak

Amikor odaléptünk hozzá, rögtön azzal kezdte, hogy akarunk-e bérletet venni. A rendőrök miatt kisétáltunk az egyik feljáróra, ahol meglepő nyíltsággal válaszolt kérdéseinkre az üzletükkel kapcsolatban. Erre vélhetően az az egyik magyarázat, hogy hiába űzik a bérletbizniszt Budapest egyik legforgalmasabb pontján már három éve, szerinte szinte semmilyen szinten nem zavarják őket a hatóságok. "Az egész Nyugati tud erről, de jól kell tudni csinálni" - mondta, és ezt nem csak az támasztja alá, hogy közvetlenül a metrókijárat előtt szoktak ácsorogni és kérdezgetni. A környéken dolgozó BKV-ellenőrök is tudtak az illegális árusításról, bár egy-egy megerősítő bólintáson kívül nem akartak többet mondani erről.

A férfi azt állította, hogy hat másik emberrel dolgozik együtt, "két főnök van, négy katona meg egy ügyvéd". Egy 30-40 milliós befektetéssel kezdték az üzletet, ennyibe kerültek azok az eszközök, amelyekkel el tudják távolítani és újra tudják nyomtatni a bérleteken lévő dátumokat. Egy lézergravírozóval leszedik a bérletek vastagságának egy tizedét, így tudják a bérleteken lévő dátumokat eltávolítani - magyarázta. A férfi szerint már főleg megrendelésekkel foglalkoznak, neki például már 21 volt aznapra két embertől, egyikük 18, másikuk 3 bérletet kért. "Ilyenkor találkozunk x időpontban x helyen, ő adja a pénzt, én meg a bérleteket" - mondta.

Havi 12 milliós üzlet

A férfi arról beszélt, hogy havonta körülbelül kétezer bérletet adnak el így, darabonként hatezer forintért (egy havi bérlet 9800 forintba kerül a pénztárnál), így összesen havi 12 millió forint bevételhez juthatnak. Egy bérlet árából neki ötezret kell leadnia, tehát ezer forintot keres egy eladott bérleten. "Ez egy torta, mindenkinek jut egy szelet, kinek nagyobb, kinek kisebb" - magyarázta.

Tudomása szerint három év alatt eddig hatszor fordult elő, hogy valamelyik ügyfelük lebukott a hamis bérlettel, de az ilyen esetekre lényegében garanciát vállalnak, ugyanis befizetik a vevők helyett a bírságot, így biztosítva, hogy kliensük ne forduljon a rendőrséghez. Úgy emlékszik, hogy őt háromszor vitték be a rendőrségre, amikor gyanússá vált az aluljáróban dolgozó rendőröknek, de hiába hallgatták ki, sem ellene, sem társai ellen nem indult büntetőeljárás. Szerinte ez az általa ügyvédnek nevezett csapattagnak köszönhető, aki rendőrségi kapcsolatai révén intézte el a dolgot.

A rendőrség is tud róla

Bérletek illegális árusításával minden bizonnyal nem csak ez a csoport foglalkozik, különböző blogoknak többen is beszámoltak hasonló jelenségekről. A BKV-figyelő egyik olvasója arról írt, hogy 2012 májusában a kőbánya-kispesti metróállomásnál metrós biztonsági őrök kínáltak neki jegyet és bérletet fél áron. A Tékozló Homár egyik olvasója pedig arról számolt be, hogy 2009 októberében nem engedték továbbutazni, mert egy ellenőr szerint hamisított bérlettel utazott. A levélíró állítása szerint a bérletet a Klinikák metrómegállónál lévő jegypénztárban vette, ezért a rendőrséghez fordult. A nyolc hónapos nyomozás azt állapította meg, hogy a dátumot meghamisították rajta, a szelvényt 2009 februárjában adták ki, és az okmányszakértő szerint két alkalommal is hamísították az érvényességi idejét.

Az [origo] kérdéseire küldött válaszaik alapján a Nyugati téri jegybizniszről a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) is tud. A rendőrség szerint a Nyugati téri aluljáróban 2012-ben eddig 46 bérlethamisítással kapcsolatos bűncselekmény történt. Minden esetben indult eljárás, de a levelükből az nem derült ki, hogy mi lett ezeknek az ügyeknek a kimenetele. 

A BKK szerint idén október 15-ig 2222 esetben találkoztak hamis jegyekkel és bérletekkel. A rendőrség azt közölte, hogy jelenleg is egyeztetnek a BKK-val, hogyan lehetne hatékonyabban fellépni a jegyhamisítók ellen. Állításuk szerint folyamatosan figyelik az ezzel kapcsolatos bejelentéseket, és az eligazításokon külön hangsúlyozzák korábbi tapasztalataikat. Mint írják, koncentráltabb szolgálattervezéssel, folyamatosabb közterületi rendőri jelenléttel és célirányosabb együttműködéssel igyekeznek felszámolni a jelenséget.

Forrás: http://www.origo.hu/itthon/20121031-igy-mukodik-a-nyugati-teri-jegymaffia.html

TOP 5