Skip to main content

Lowline Lab 

Már valószínűleg hallottál és olvastál James Ramsey és Dan Barasch radikális javaslatáról, hogy hozzanak létre Lowline Lab névvel egy földalatti parkot New Yorkban a Delancey Street metrómegálló alatt. 

A projektnek ugyanis hamar híre ment Amerikában és külföldön is, így sokan, főleg a helyiek érdeklődtek annak várható társadalmi és politikai hatásairól, alapvető változást hozhat-e az építészetben az időközben kampánnyá szélesedett kezdeményezés, vagy sem.

hirdetés

A Földalatti Kert egyelőre papíron létezik

Hogy a tervezők finanszírozni tudják a projektet, közpénzre és adományokra van szükség.

Lowline Lab

Mint minden nagyváros, a Delancey megálló környéke is igazi épített környezet, annak minden sivárságával együtt, melynek egyik szükségszerű velejárója az, hogy kevés a közösségi célokra felhasználható közterület, pl. a park, hisz az az építtetőnek, mikor felépít egy épületet, vagy egy városnegyedrészt, nem hajt dollárban is realizálható hasznot.

Ez, illetve az 1948 óta kihasználatlanul álló, azóta teljesen lepusztult metrómegálló adta azt az ötletet a két tervezőnek, hogy egy olyan parkot kellene építeni a föld alá, mely enyhíthetné a város strukturális fogságát, nyilvános teret biztosítva ezzel a lakosságnak.

A park kialakítása azonban érthető módon több problémát is felvet

A felvilági életkörülményeket a föld alá telepíteni nem könnyű feladat. Pl. hogy láthatók el az oda telepítendő növények a fotoszintézishez szükséges fénnyel.

Erre azt a megoldást választották a tervezők, hogy egy új technológia igénybevételével fókuszálni kell/lehet a felszínen a fényt, és azt egyszerűen le kell vezetni.

Lowline Lab

Ez forradalmi ötletnek tűnik, és talán meg is valósítható, arról azonban nem esett még szó, hogy a park működtetéséhez mennyi energia szükséges, és ez honnan fedezhető.

Ahogy a videón is elhangzik, a tervezők még csak a kezdeteknél tartanak, a kezdeményezés azonban legalább arra jó, hogy megmutassa, hogyan kell másképp gondolkodnia a XXI. század emberének a városban.

A Föld lakosságának jelentős hányada ugyanis már nagyvárosokban él, olyan környezetben, mely zsúfoltsága, ún. hősziget-effektusa és egyéb, e helyen fel nem sorolt okok miatt kezd elviselhetetlenné válni az ott lakóknak.

Forrás - Képek: youtube

TOP 5