Skip to main content

 

Londonban is elképzelhetőnek tartja az autómentes vasárnapok bevezetését Boris Johnson londoni polgármester. Johnson Dzsakartában tapasztalta meg ennek a hangulatát, és nagyon bejött neki.

Be lehetne vezetni az autómentes vasárnapokat London központjában - Erről Boris Johnson konzervatív brit polgármester beszélt vasárnap az indonéziai Dzsakartában, ahol nagyon megtetszett neki a városban kerékpározó ezrek látványa. Johnson, Dzsoko Vidodo indonéziai elnökkel együtt maga is részt vett egy tömeges biciklizésen az indonéziai fővárosban.

hirdetés

Dzsakartában minden vasárnap reggel hattól lezárnak több nagy sugárutat, amivel lehetővé nyílik, hogy a helyiek gyalog és kerékpárokkal vegyék birtokba az aszfaltot. Rajtuk kívül utcai árusok és koncertek teremtenek karneváli hangulatot.

„Hát nem szenzációs? El kell ismernem, engem is magával ragadott ezeknek a dzsakartai autómentes vasárnapoknak a népszerűsége. Már évek óta fontolgatjuk mi is ezt…  Fel fogom kérni a londoni közlekedésszervezőt, hogy poroljék le azokat a régi ötleteket...”

Bopris Johnson azt is elismerte beletelhet néhány évbe, amíg London is hasonló rendszert vezet be, majd később egy rádiós interjúban is megjegyezte, fontos lenne előtte megvizsgálni egy ilyen intézkedés közlekedésre és más logisztikai ügyekre gyakorolt hatását. Az ITV News londoni híportál emlékeztet, Londonban amúgy van rá egy hasonló kezdeményezés: augusztusban a Freecycle nevű rendezvény, amikor szombatonként több belvárosi utcát lezárnak különböző kerékpáros rendezvények számára.

Forrás

Kép: Boris Jonhson Londonban biciklin, Forrás: AFP

TOP 5