Skip to main content

A boltokban kapható ezerfajta drága irtószerek legnagyobb hátránya, hogy olyan mérgeket tartalmaz, amiről legkevésbé sem tudjuk, hogy hogyan hatnak, illetve milyen hatása van az emberi szervezetre. A veszélyes rovarírtószerek szakszerűtlen használatával (mikor fél flakon sprayt fújunk ki 1 szúnyogra) még jobban növeljük a kockázatot, hogy a rákkeltő anyagok a szervezetünkbe jussanak. Én  mindenképp a természetes módját ajánlom annak, hogy távol tartsuk magunktól a pici élősködőket.

Íme pár természetes tipp a rovarok ellen:

Hangyák

Rendszerint az ételmaradékok, morzsák csalogatják a lakásba, ezért a legjobb védekezés ellenük a tisztaság. De ne bántsuk őket, ha nem jönnek be a házba, mert a kertben hasznos szolgálatot tehetnek, míg nem szaporodnak túlzottan el. Ha azonban a fészkük közel van a házhoz, figyeljük meg, hogy a hangyák milyen útvonalon hordják zsákmányukat és zárjuk el a bejáratokat parafin- vagy levendulaolajba mártott vattacsomóval, vagy 1 rész kámfort és 9 rész alkoholt keverjünk össze, s öntsük be a fészek nyílásaiba (ezek gyógyszertárban kaphatók). Ezen kívül a hangyák nem szeretik a fokhagyma, a boróka és a levendulavirág illatát. Ha ezeket úgy helyezzük el, hogy útjukban legyenek, reménykedhetünk az eltávozásukban. Ezek a megoldások tökéletes helyettesíti a különböző rovarirtó szereket.

Bolhák

A háziállatainkon élősködő bolhák ugyan nem élnek meg emberen, de csípnek és ezt szívesen meg is teszik. A bolhák remekül elűzhetők fokhagymával. A kutyák általában szeretik az ízét, így 4,5 kg-onkénti testsúlyra számítsunk naponta egy frissen aprított fokhagymagerezdet kutyáknak, vagy keverjünk ételébe szintén 4,5 kg-onkénti testsúly szerinti 1-2 tabletta vagy kapszula fokhagymakivonatot. Továbbá a sörélesztő is hatásos lehet. A sörélesztő tele van B-vitaminnal, amely elősegíti a bolhák elűzését. Kutyáknak 4,5 kg-nyi testsúlyra számítva adjunk naponta fél teáskanál sörélesztőt, macskáknak pedig keverjünk napi élelmükbe fél teáskanál élesztőt.

Bolhaűző permetet ½ teáskanál eukaliptusz illóolajból, ½ teáskanál citromfű illóolajból és 1 teáskanál levendula illóolajból, valamint 250 ml desztillált varázsdióból készíthetünk Naponta egyszer kedvenceinkre szórva távol tarthatjuk a bolhákat, azonban vigyázzunk, hogy nehogy az állat szemébe kerüljön. Ezért nagyon fontos, hogy a szórást mindig a nyaknál kezdve lefelé végezzük, különben minden bolha az állat fejére menekül.

Csótányok

Ha a lakásban rohangáló csótányoktól akar megszabadulni, szórjon szét néhány elmorzsolt levelet a konyhában, mivel illóolajában található vegyületnek, a cineolnak csótányriasztó hatása van.

Molyok

Kedvelik a port és a piszkot így a ruhák mosásával, levegőztetésével, napoztatásával könnyen elpusztíthatóak. A gyapjú, angóra és más állati szőr, valamint étel és izzadságfoltok vonzzák a molyokat. Ruháinkat mindig tisztán tegyük el. A fagyasztás a molylárvák és peték ellen is hat, csomagoljuk be nejlonba a gyapjúholmit és tegyük a mélyhűtőbe 24 órára. A molyok nem kedvelik az erős illatokat, így a pamutzacskóba a ruhák közé helyezett kámfor, levendula, babérlevél, kakukkfű is rosszat tesz komfortérzetüknek, csakúgy, mint a szellőztetés. Ezt megtehetjük egy menetben a lakás szellőztetésével: amikor kereszthuzatot csinálunk, közben tárjuk ki a ruhásszekrények ajtaját is.

Zsizsik

A zsizsik nem fertőzi meg a lisztet, rizst, hüvelyeseket, ha egy babérlevelet teszünk közéjük. Így szemes termés és bab közé tett babérlevél hatásos védekezés lehet ellenük. Hatékonyan megszabadulhatunk a kártevőktől, ha neljlon zacskóba zárva az fertőzött élelmiszert 24 órára a mélyhűtőbe rakjuk. Fagyasztás után szobahőmérsékletre melegedésig ne bontsuk ki a nejlont, mert a páralecsapódás károsíthatja az élelmiszert.

Svábbogarak

A 2 evőkanál lisztből, 2 evőkanál kakaóporból ás 4 evőkanál bóraxból készített keverék odavonzza és megöli a svábbogarakat. Az így kapott keveréket helyezzük el egy lapos tálba és tegyük be a konyhaszekrénybe, a mosogató alá vagy bárhova, ahol svábbogarakat sejtünk. A bórax lenyelve mérgezést okozhat, ha gyerek hozzáférhet, ne alkalmazzuk. Valamint a svábbogarak ki nem állják az eukaliptusz vagy rozmaring illatát. Néhány csepp illóolajat csepegtessünk vattalabdacsra, és tegyük oda, ahol bogarakat láttunk.

Legyek

A tálkába tett friss narancs- és citromhéj száraz szegfűszeggel keverve elűzi a legyeket. A legyek nem kedvelik a levendula-, eukaliptusz- és cédrusillatot. Ezek közül valamelyik olajat tegyük aromaterápiás párologtatóba, vagy vattára csepegtetve rakjuk a házba. Vagy néhány csepp olajat öntsünk kis üvegnyi forró vízbe, amelyből az illat szétterjed a szobába.

Házi légypapírt is készíthetünk. Élénk sárga kartoncsíkra kenjünk melaszt. A csíkot lógassuk le az ajtóról vagy fektessük a konyhaszekrényre, vagy akárhova, ahol problémánk akad a legyekkel.

Szúnyogok

Szúnyogriasztó növények a babér - levendula - menta - fokhagyma - körömvirág - bazsalikom - oregánó - szivarfa és a citromfű is. Ha körbe vesszük magunkat ezekkel az illatos  fűszernövényekkel, megbízható bástyát építhetünk magunk köré akár a kertben, akár az ablakokba, vagy az ajtó közelébe helyezve.

Kapcsolódó olvasmányok: környezetbarát, rovarok, természet, tippek
Húsvéti tojásfestés természetes anyagokkal
Áprilisi kerti munkák
Tyúkhúr – sokoldalú gyógynövény
Természetes permetszerek saját kertünkből
Védekezzünk természetesen a rovarok ellen


Forrás:
zoldvilagomegyesulet

TOP 5