Skip to main content

Stuttgarttól néhány kilométerre fekszik Winnenden előváros, amelyet majdnem teljesen elhagytak a gyárak, s amely ma kiemelkedő példája egy ökobarát közösségnek. A Dreiseitl Atelier német csapat által kitalált program elnyerte a Green Dot Award 2011 évi díját egy periferikus városi terület „friss elképzelésű ökológiai várossá „történő sikeres átalakításáért. (Aiolus News)

Az elmúlt évben befejezett Arkadien Winneden, ez a projekt neve, ma teljesen lakott, ugyanakkor gazdag különleges zöld újításokban, mint például a talajjavító műveletek, amelyek célja megtisztítani az öreg gyárak által mérgezett talajt. A negyed átalakítása tudatosan célozta meg egy ökologikus agglomerátum kialakítását, ahol az összes anyagok nem toxikusak, természetesek vagy recikláltak, mind a belső, mind a külső környezetet illetően, előnyben részesítve a helyi fát, csökkentve így az anyagszállítás költségét.

A díj odaítélése azonban minden kétséget kizáróan kapcsolódik az egész komplexumra garantált energetikai hatékonysággal. Az energiatermelés a hagyományos és napelemek kombinációjának köszönhető, amely a szükséges mennyiségben fedezi minden egyes lakás teljes fogyasztását. Ezen kívül a számos zöld övezetnek, a tető kerteknek, valamint a természetes és vízáteresztő külső burkolatnak köszönhetően az áradások és a víz káros elposványosodásának problémáját minimalizálták csökkentve ezzel a vízhatlan területeket 90%-ról 35%-ra.

Egy kis központi tó biztosítja az esővíz felfogását, amelyet mielőtt egy közeli kis patakba vezetnek, megtisztítanak, támogatva ily módon a helyi fauna és a flóra helyreállítását, amely a gyárak megtelepedése előtt létezett.

Egy másik előnye az Arkadien Winnendennek a közlekedés. A városi agglomerátum jó összeköttetésének hála Winnende lakói otthon hagyhatják gépkocsijukat, és kizárólag vonattal és autóbusszal juthatnak el néhány perc alatt Stuttgart központjába.


Forrás: energiacentrum / Aiolus News

TOP 5