Skip to main content

 

Azok a városnegyedek, ahol a terület 65%-át zöldövezet borítja, 1,3 Celsius-fokkal hűvösebbek, mint az átlaghőmérséklet a városban.

A fák nagyon fontos szerepet játszanak egy emberi településen, így a városokban is: árnyékot adnak hőség esetén, ugyanakkor a talajszinti hőmérsékletet is csökkentik azáltal, hogy leveleik és ágaik pórusain keresztül apró vízcseppeket “izzadnak” ki.

hirdetés

Ez a párolgási folyamat a növények életciklusában már régóta ismert jelenség, de a városi klímára tett hatását csak most vizsgálták meg tüzetesebben.

Azt találták, azok a városnegyedek, ahol a terület 65%-át zöldövezet borítja, 1,3 Celsius-fokkal hűvösebbek, mint az átlaghőmérséklet a városban. A kutatók azt remélik, eredményeiket ezentúl a várostervezés és városfejlesztés során is figyelembe veszik, és megoldást találnak arra, hogy a fák és a vegetáció megfelelő helyet kapjon a településeken - írta a Science Alertre hivatkozva a transindex

Ha kitekerünk nyáron a betondzsungeből a kertvárosba, ugye, mennyivel hűvösebb van? A Szegedi Egyetem Éghajlattudományi Tanszéke számokkal is alátámasztja ezt az érzésünket.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Nyitókép: New York, forrás: pixabay

Kép: eurokalert.org

TOP 5