Skip to main content

 

Egy ország vagy város fejlettségi szintjét jól mutatja, hogy az ott élők milyen közlekedési eszközt választanak szívesebben: kerékpárt, tömegközlekedést vagy inkább az autót preferálják.

Egyre több európai nagyvárosban, köztük Budapesten is az a cél, hogy minél inkább kiszorítsák a benzines járműveket a belvárosból, tisztán tartva ezzel a levegőt és az emberek tüdejét is.

hirdetés

És hogy milyen előnyei vannak a biciklivel való közlekedésnek a kocsival szemben?

  • hatszor drágább autóval közlekedni, mint biciklivel
  • a kerékpár környezetbarát és egyáltalán nem légszennyező eszköz, ellentétben a benzines járművekkel
  • fél óra kerékpározás fedezi az ajánlott napi mozgásadagot
  • két keréken jóval gyorsabb elérni az úti célt a belvárosban, mint a dugóban ülve kocsival
  • a parkolás könnyebbsége is fontos szempont, kerékpárral ez a probléma is könnyebben megoldódik, mint autóval

Míg Budapest kerékpáros közlekedését leginkább a fejlődő szóval lehetne jellemezni, addig néhány nyugat-európai nagyvárosban már el sem tudják képzelni az emberek, hogy autóval vagy busszal közlekedjenek. Így van ez például Koppenhágában, ahol télen is szívesen pattannak nyeregbe a fiatalok és idősek egyaránt. Persze Dánián kívül is vannak országok, ahol fejlett kerékpáros kultúra létezik.

A következő 10 város mindenképp élen jár ebben:

London

A brit főváros sokáig egy rémálom volt a kerékpárosok számára, de az önkormányzat kerékpár-kölcsönzési programja sok mindent megváltoztatott. Csak a belvárosban 40 állomást hoztak létre, az első 30 perc használat pedig ingyenes, így aztán egyre többen választják azt a közlekedési formát a sokszor zsúfolt city-ben.

 

Berlin

Az észak-németországi város tökéletes hely arra, hogy kerékpárral fedezzük fel. Viszonylag kevés a dimbes-dombos útszakasz és rengeteg a kiépített bicikliút. A legfőbb nevezetességeket egy online útvonaltervezővel, a BBBike-kal is fel lehet keresni és több vezetett kerékpáros túrákat is szerveznek itt.

 

Párizs

Londonhoz hasonlóan Párizs sem eredendően kerékpárbarát hely, de a 2007-ben bevezetett bérleti rendszer sokkal vonzóbbá tette a két kerékkel közlekedők körében. Kb. 20000 bicikli és több, mint 1600 állomás működik jelenleg a francia fővárosban, van, hogy 300 méterenként találunk 1-1-et.

A cikk ide kattintva folytatódik tovább... 

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás1 és Forrás2

Nyitókép: Párizs, forrás: pinterest és pixabay

TOP 5