Az egyik tele van ragasztva használt rágógumikkal, a másikban cipők lógnak a fejünk felett, a harmadik úgy kanyarog, mint egy vízi csúszda, de olyan is van, amin csak egy anorexiás tud átsétálni, mert mindössze 31 centiméter széles.

A világ tele van őrült helyekkel, ezúttal a legőrültebb utcák közül válogattunk.

hirdetés

Fúj, csupa ragacs az utca

Azt hiszi, nincs gusztustalanabb egy agyonrágott, kiköpött és falhoz tapasztott rágóguminál? De igenis van. Több ezer vagy százezer kiköpött és falhoz tapasztott rágógumi. Méghozzá egy helyen, egyetlen keskeny sikátorban a kaliforniai San Luis Obispóban. A Bubblegum Alley-nak, vagyis Rágógumi sétánynak nevezett szűk utcácska jobb és bal oldalán a tűzfalak vagy három méter magasságig telis-tele vannak tapasztva megcsócsált rágóval, méghozzá több rétegben.

A világ leggusztustalanabb utcája címre joggal pályázó Bubblegum Alley ugyanis már évtizedek óta létezik. Valószínűleg a helyi középiskola diákjai teremtették meg a hagyományt. Mire a köztisztaságiak észbe kaptak, már annyi rágó volt a falon, hogya tűzoltóság sem tudta megtisztítani tőlük a várost. A nagy nyomású vízsugártól ugyanis a megszáradt darabkák elrepültek, és a járókelők hajában-ruhájában landoltak. Időközben a dologból amúgy is turistaszenzáció lett, naponta több százan jönnek a városba csak azért, hogy a Rágógumi utcában szelfizzenek.

Piac a síneken

A thaiföldi Maeklong vasúti piac a következőképpen működik: teljesen hétköznapi, nyüzsgő, színes, zajos ázsiai piac tele gyümölccsel, hallal, tengeri herkentyűvel és egy rakás olyan eledellel, amelyről az európai nézelődő még csak nem is hallott. Aztán egyszer csak az árusok bevonják a ponyváta portékáik fölül, a dobozokat, asztalokat, székeket félretolják, és ők maguk is a házak falához préselődnek.

 

Naponta nyolcszor közlekedik, ennyiszer kell odébb pakolni a portékát, Forrás: AFP/Christophe Archambault
 
Ekkor tülkölés hallatszik, majd feltűnik az utca végén a sárga mozdony, mögötte a szerelvényekkel. A vonat csaknem az egész utcát kitölti, az ember visszafojtott lélegzettel, a falhoz préselődve várja, hogy elhaladjon mellette. Amikor sűrű tülkölések közepette eltűnik az utca végén, a kofák visszapakolják az árut a helyére, és a piac zavartalanul működik tovább. Ez a különös ceremónia naponta nyolcszor ismétlődik.

Cipők potyognak az égből

Hallották már valaha a shoefiti (ejtsd sufiti) kifejezést? A shoe (cipő) és a graffiti házasításával létrejött szó azt a furcsa, de a világon egyre több helyen előforduló jelenséget nevezi meg, amikor is összekötözött pár cipők lógnak faágakon, vezetékeken, köteleken átvetve. Ez állítólag egy divatirányzat, körülbelül olyan közkedvelt, mint a graffiti, és valószínűleg Skóciából ered, ahol a fiatal férfiak akkor akasztották ki a cipőjüket az ablakba, amikor elveszítették a szüzességüket. Egy másik lehetséges variáció, hogy az új trend a New York-i Bronx negyed hagyományához nyúlik vissza, ahol a drogdílerek jelezték hasonló módon, ha friss árujuk érkezett.

Hogy kerültek a cipők a legészakibb német kikötővárosba, Flensburgba? Egészen pontosan a Norderstrassén közlekedők feje fölé? A kérdés kapcsán még irodalmi versenyt is rendeztek három évvel ezelőtt. Hogy a cipők mennyire mozgatták meg az irodalmi babérokra törők fantáziáját, nem tudni, mindenesetre a jelenség magyarázata valószínűleg nagyon is hétköznapi. Az utcában működő sportbolt úgy működik, hogyaki új tornacipőt vásárol, annak a régit a boltban kell hagynia.Ezeket a széttaposott csukákat aggatja aztán a boltos az utca fölött kifeszített kötelekre.

 

A magyarázat földhözragadtabb, mint gondolnánk, Forrás: Flickr/Arne List

Sikátor anorexiásoknak

A világ legkeskenyebb utcája is Németországban van, Baden-Württemberg tartományban, a százezres lakosú Reutlingenben. 2007-ben került be a Guinness-rekordok könyvébe, ami jó húzás volt a városvezetéstől, mivel a Spreuerhofstraße azóta jó sok turistát vonz az egyébként nem túl érdekes kisvárosba.

 

Micimackó nem férne át rajta, legalábbis mézevés után, Forrás: AFP/Jonas Schöll
 
Az utcácska a legkeskenyebb részén mindössze 31 centiméter, úgyhogy Micimackó tutira beszorulna, ha megpróbálna átsétálni rajta.

Pár éve egyébként veszélybe került a Guinness-rekorder utca, ugyanis a régi ház az egyik oldalán majdnem összedőlt. Mivel a tulajdonos nem tudta vagy nem akarta felújítani, a város végül megvásárolta a házat, és rendbe hozta. A terv az, hogy egy kis motel lesz belőle, kifejezetten nászutasoknak.

Akkor ez most utca vagy csúszda?

A legkeskenyebb után jöjjön a legmeredekebb. Az új-zélandi North East Valley-ben van a Baldwin utca, amelynek lejtése 35 százalékos (hozzám hasonlóan rossz matekosok kedvéért: ez azt jelenti, hogy száz méteren 35 méter a szintkülönbség).

 

Most akkor ki is a ferde? - Forrás: Flickr/studio tdes

Az elképesztő lejtő természetesen önmagában is turistalátványosság, de az utcához olyan attrakciók is társulnak, mint az évente megrendezett Baldwin Street Gutbuster futóverseny. A táv: fel az utca tetejére és vissza. A rekord 1 perc 56 másodperc.

2000-ben a bajor Thomas Hugenschmidt új kerékpárrekordot állított fel a Baldwin Streeten, amikor 117,3 km/órás sebességgel száguldott le a világ legmeredekebb utcáján.

Girbegurba, de gyönyörű

Végighajtani a San Franciscó-i Lombard Streeten felér egy vidámparki élménnyel. Mintha a dodzsemet és a hullámvasutat kereszteznénk.Jó fékek, jó idegek és erős gyomor kell hozzá,száznegyvenöt méteren ugyanis nyolc hajtűkanyar követi egymást. A 27 százalékos emelkedő leküzdésére 1923-ban találták ki ezt a módszert, vagyis hogy szerpentineket építenek ki az autók számára.

 

A Lombard Street jó kis gyakorlópálya, Forrás: AFP/Amanda Hall
 
Valójában nem a Lombard Street a rekorder, hanem az ugyancsak San Franciscó-i Vermont utca, ott ugyanis 85 méteren öt hajtűkanyart kell bevenni. Mégis a Lombard Street lett a nagyobb turistaszenzáció, köszönhetően a vörös térkövekkel burkolt útnak és a kanyarok mentén húzódó elképesztő virágágyásoknak.

Street art street

Ausztrália egyik legnagyobb városa, Victoria állam fővárosa, Melbourne. Benne egy szűk kis utca, amely ugyan a központban van, szemközt a Federation Square-rel, mégse nagyon tenné oda be a lábát egyetlen turista sem, ha nem tudná, hogy ott van a street art fellegvára.

 

A street art utcája Melbourne-ben, Forrás: wikipédia/Tig Tab
 
A Hosier Lane-en az összes falat, az összes szemeteskukát, szellőzőrácsot, de még az aszfalt egy részét is graffiti borítja. Az alkotások folyton változnak, ittszabad a pálya graffitizőknek,legyenek akár lelkes amatőrök vagy hivatásos művészek.

Az utca természetesen közkedvelt fotótéma a turisták számára, de a helybeliek is szívesen használják háttérként ezt a közeget esküvői fotókhoz vagy divatképekhez. Két kultikus hely működik az utcában, ahová érdemes betérni, ha igazi melbourne-i feelingre vágyunk, a Movida nevű tapasbár és a Misty's.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás - Nyitókép: Flickr/daveynin

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu