Skip to main content

Egy amerikai cég saját adatai alapján listát állított fel a legdrágábban fenntartható autómárkákról. Nincs meglepetés az élmezőnyben.

Noha az amerikai és a hazai autópark összetétele természetesen különbözik, a YourMechanic listáját nem lehet egy kézlegyintéssel elintézni. Noha a cég csak a saját adatai alapján dolgozott, a végeredmény nem tűnik irreálisnak, sőt.

hirdetés

A YourMechanic azt vizsgálta, hogy az egyes márkáknak mennyibe kerül a fenntartása az autó első tíz évében, a típusonkénti adatokat aztán átlagolták. Mivel Amerika Magyarországnál jóval nagyobb ország, az autók átlagos futásteljesítménye is magasabb, így fenntartási költségként évi két olajcserével számoltak.

Az adatokat aztán kiegészítették a lerobbanások gyakoriságával és a javítások árával, így jött ki egy tízéves átlagos fenntartási költség.

(Arról, hogy az autózás költségei hogyan csökkenthetők, egyáltalán milyen változások várhatók néhány éven belül az autók értékesítésében, ide kattintva lehet bővebben olvasni.)

A lista első helyén a BMW végzett, tíz év alatt 17 800 dollár (4,9 millió forint) megy el átlagban a márka modelljeinek szervizelésére és fenntartására. Jókora lemaradással a Mercedes futott be másodiknak, 12 900 dollárral (3,6 millió forint).

Úgy tűnik, nem manipulálták az amerikai márkák adatait sem, mert harmadiknak a Cadillac futott be 12 500 dollárral (3,5 millió forint), éppen csak megelőzve a Volvót és az Audit. Az élmezőnybe - a papírformának megfelelően - jórészt prémiummárkák kerültek.

A lista utolsó öt helyén japán gyártók végeztek, a Toyota-tulajdonosok például kimagaslóan alacsony, 5500 dolláros (1,5 millió forint) fenntartási költséggel számolhatnak tíz év alatt.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5