Skip to main content

 

Bár még csak két napja töltötték fel egy német cég videóját a környezetbarát repülő autóról, már így is majdnem egymillióan tekintették meg azt. Szenzáció? Az.

Egy müncheni cég, a Lilium sikeresen teljesítette azt a tesztet, ami igazolta, a repülő autó lehet a jövő járműve.

hirdetés

A tervek szerint az autó a repterek és a városok közötti taxikat váltaná le, a gyártó olcsó, az elektromos hajtásnak köszönhetően környezetbarát, nem utolsó sorban pedig gyors közlekedést ígér, kiiktatva ezzel teljesen a városi dugókat.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A Telegraph szerint a Lilium Jet a New York-i JFK repülőtérről körülbelül öt perc alatt érne be a városba, a repülés így legfeljebb néhány ezer forintot feltételezne, míg ugyanez a táv taxival egy órát is kitenne, és jóval több pénzt, húszezer forintot emésztene fel.

Hm. ez elég meggyőzően hangzik, ezek szerint vége a szárazföldi taxizásnak? Egyellőre ne szaladjunk ennyire előre!

Ahogy látható a videón, a jármű nem éppen úgy száll fel, mint egy repülő, sokkal inkább úgy, mint egy helikopter. Vagyis függőlegesen.

A repülő autónak 300 km/h a végsebessége, egy töltéssel pedig 300 km-t tud megtenni. Egyelőre csak két személyt tud szállítani, készül azonban már az a változat is, mely öt személyt emel a magasba és repít a reptérre vagy onnan a városba.

Arról egyelőre nem szóltak a hírek, hogy a városi ingázáson felül nagyobb távokat is meg tudna-e tenni a Lilium Jet, ismerve azonban a holland konkurencia fejlesztését, illetve azt, hogy Dubajban 2-3 hónap múlva dróntaxikkal is lehet majd közlekedni, nemsoká erre a kérdésre is választ kaphatunk.

Mindehhez természetesen még a Teslának, illetve a Fordnak is lesz beleszólása, mely cégek már eddig dollármilliárdokat öltek, illetve ölnek a közeljövőben a vezető nélküli autók fejlesztésébe, a Tesla nem utolsó sorban abba is, hogy az Über mintájára olyan saját flottát állítson fel, mely kiszorítja az utakról az ember által vezetett taxikat.

És akkor még nem beszéltünk azokról a motorokról, melyek az eget hasítva juttatnák célba a légi motorosokat...

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=105&v=ohig71bwRUE

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás: maga a videó, Kép: you tube

TOP 5