Skip to main content

abikes 

Az 1817-ben feltalált kerékpár váza még fából készült – 2017-ben ehhez a régi tradícióhoz tér vissza több vállalkozás szerte a világban.

Ezek a cégek a bicikli egyes elemeit, vagy akár az egészet fából – leginkább kőrisből, tölgyből vagy dióból – készítik.

hirdetés

Egyre kelendőbbek a természetes alapanyagok felhasználásával, kézműves technológiával készített kerékpárok a világban.

Az emberek szeretnek valami különlegeset, valami mást. Ezekben a termékekben a vásárlók a kézművességet értékelik– mondta Chris Connor, a Connor Wood Bicycles tulajdonosa a BBC-nek. A 2012-ben alapított cég kerékpárja fakeretes, a többi alkatrész, mint például a fogaskerekek vagy a kerék, acélból, szénből és gumiból készülnek.

Az ára 3.500 és 11 ezer dollár (egy és három millió forint) között változik.

Az eladások száma folyamatosan nőtt, de a kezdet nem volt könnyű. Méghozzá azért, mert a kerékpárosok félve állnak hozzá a fakerethez, úgy vélik, nem elég strapabíró vagy biztonságos – foglalta össze Connor.

Valójában a fa nagyon tartós alapanyag, nem véletlenül használják szerszámok, sílécek, csónakok és még repülőgépekhez készítéséhez is. Ráadásul jobban elnyeli a rezgéseket az egyenetlen útszakaszokon, így sokkal csendesebb és kevésbé fárasztó a kerékpározás. És természetesen nagyszerűen néz ki – tette hozzá az alapító.

Az Egyesült Királyságban működő Splinterbike kerékpárja száz százalékig fából készül, vagyis nem csak a keret, hanem a fogaskerekek, a lánc, és még a kormány is.

Először nem érdekelt ez a technológia, de miután megláttam, és kipróbáltam, azonnal beleszerettem. Az emberek úgy néztek rám, mintha egy feltűnő sportkocsit vezetnék" – nyilatkozta Gregor Cuzak a szlovén Woodster Bikes társalapítója.

A világ más cégeihez hasonlóan a Woodster olyan ügyfeleket céloz meg, akik értékelik a kifinomult dolgokat az életben. A kerékpárok kerete bükkfából vagy tölgyfából készül,

és áruk 2.500 eurótól egészen 17 ezer euróig (800 ezertől 5 millió forintig) terjed.

Ráadásul minden vásárló kap egy egyedi könyvet, amelyben leírják az egyedileg gyártott bicikli készítésének lépéseit.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  Nyitókép: woodsterbikes.com

TOP 5