Skip to main content

 

A Resolution Alapítvány legújabb jelentése szerint az Y generáció tagjai – vagyis az 1980 és 1996 között születettek – több mint harmada (40 százalék) él bérelt lakásban, kétszer annyian, mint az X generáció – vagyis az 1965 és 1980 között születettek – tagjai a 30-as éveikben.

Bár a bérlés gyakran ésszerű választás azok számára, akik önállóan élnek, ugyanakkor a magánbérleti szférában tapasztalt biztonság hiánya miatt kevésbé alkalmas a gyermekek számára.

hirdetés

A jelentés adatai szerint rekordnagyságú, 1,8 millió gyermekes család él albérletben, míg 15 évvel ezelőtt ennek csupán a harmada, vagyis 600 ezer család költözött bérelt lakásba.

„A brit lakásproblémák lassan komoly problémává érik, és a fiatalok számára hatalmas terhet jelent: a jövedelmük jelentős részét fizetik ugyanis egy kisméretű, bérelt otthonra. És bár a közelmúltban volt némi előrelépés, ugyanakkor a X generáció harmada egész életében albérletben fog élni" – nyilatkozta Lindsay Judge a Resolution Alapítvány vezető politikai elemzője.

Leah Wilson is hasonló cipőben jár, szüleivel együtt él, mivel nem engedheti meg magának a saját otthont. A Radio 4's Today műsorában elmondta, évek óta spórol saját otthonra, de nagyon nehezen megy, mivel a fizetés, amit kap, nem mindig felel meg az elvárásainak, és sokszor nem is tud semmit félretenni.

Sok korombeli a vásárlás helyett az albérletet választja, de ezzel egy bérleti-körforgásba kerülnek, és így sosem fognak tudni annyit megtakarítani, hogy saját lakást vehessek, az eszméletlenül elrugaszkodott árak miatt"– tette hozzá Wilson.

A jelentés szerint érdemes lenne megadóztatni azokat, akik egynél több ingatlannal rendelkeznek, ugyanakkor csökkenteni azoknak a terheit, akik első otthont vesznek. Továbbá a Resolution Alapítvány javasolja, hogy a bérleti díjak inflációhoz igazodó növekedését korlátozza a kormány három éven keresztül.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5