Skip to main content

 

Nagy áttörést értek el az energiaforrásként szolgáló hidrogén szállításában az ausztrál kormány tudományos ügynökségének (CSIRO) kutatói.

A szakemberek membrántechnológia használatával képesek voltak a hidrogént ammóniává, majd azt ismét hidrogénné alakítani, ami azt jelenti, hogy világszertekönnyen szállíthatóvá válik a környezetbarát, hidrogénhajtású gépkocsik üzemanyaga - jelentette be szerdán az ügynökség.

hirdetés

A kulcs az, hogy képesek vagyunk egyik helyről, az előállítás helyéről elszállítani a megújuló energiából előállított üzemanyagot, például Nyugat-Ausztráliából a világ bármely pontjára"- mondta David Harris az ABC televíziós társaságnak.

Eddig valószínűtlennek tartották a hidrogén szállítását alacsony sűrűsége és gyúlékonysága miatt. 

"Elsők vagyunk abban, hogy bemutattuk a nagyon tiszta hidrogén előállítását ammóniából. Ma a világon először történt meg, hogy hidrogénautókat ammóniából, szénmentes anyagból előállított üzemanyaggal töltöttek fel"

- hangsúlyozta Michael Dolab, a CSIRO vezető kutatója.

Dolab szerint 2025-ben akár egymillió gépkocsi is működhet a technológiával, mivel csökkeni fognak az üzemanyag előállítási költségei.

A CSIRO-nál már Japánból, Dél-Koreából és Európából is érdeklődtek a megoldás iránt.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép:  A képen a krakkói RIOT Technologies vállalkozás „Premier” névre keresztelt autója látható, a kép csak illusztráció, forrás: you tube

TOP 5