Skip to main content

Ski Dubai  

Mint ismeretes, 2005 decemberében adták át Dubajban a sivatagi sípályát, ami akkor nagy szenzációnak számított. Azóta lassan 15 év telt el, a Ski Dubai mégis töretlen népszerűségnek örvend.

Sivatagban sípálya?

Az évszázad első évtizedében sokan kapták fel a fejüket a hírre, miszerint sípálya épül a sivatagban, azon belül egy bevásárlóközpontban. Közülük sokan rákérdeztek, minek.

hirdetés

Az építők azonban úgy gondolták, az elképzelés beváltja majd a hozzá fűzött reményeket, és fellendíti a turizmust.

Nekik lett igazuk, ma is sokan, évente majd egymillióan látogatják a különleges helyet.

Miért olyan rendkívüli a Ski Dubai?

Néhány adat.

A pálya fedett, környezetében nem ritka az 50 fokos hőség sem, így a tervezőknek és a kivitelezőknek meg kellett oldaniuk a 22.500 négyzetméternyi belső terület állandó nulla fok alatt tartását, hűtését. Éjszaka pedig a hóesést, hogy reggel friss hó várja a látogatókat. Ez nem kis mérnöki teljesítmény.

A Ski Dubai-ban valójában öt sípálya használható, melyek közül a leghosszabb 400 méter. A pályákat egyszerre 1500 fő látogathatja, akiket liftek szállítanak a kezdőpontra, ami 85 méter magasan helyezkedik el.

A belső tér ellenére "alpesi hangulat" jellemzi a pályákat, vagyis a tevezők a természetes közeget próbálták visszaadni, hogy a sportolás minél élvezetesebb legyen. Hogy ez mennyire sikerült, arról nem szólnak a hírek.

A sípáyán, ahogy látható az alábbi videón, nem csak síelni, hódeszkázni, csúzdázni is lehet, illetve pingvinek is szórakoztathatják a közönséget, a gyerekeknek pedig szülinapi partik is tarhatók. Utóbbi programok jelentősen növelik a vállalkozás bevételeit.

Meddig lesz fenntartható a Ski Dubai?

Kétségtelen, hogy a sivatagi sípálya rengeteg látogatót vonz, azt azonban nem lehet tudni, nyereséges-e az üzlet, mint ahogy azt sem, mennyi energiát emészt fel a létesítmény üzmeltetése. 

Azt azonban lehet valószínűsíteni, hogy az elkövetkezendő 2-3 évtizedben megemelkednek majd a költségek, hisz a 2015-ben megalkotott klímamodellek már azt mutatták, hogy a globális felmelegedés a túlélhetőség határára tolta az éghajlatot a világ egyes régióiban.

Christoph Schar klímakutató szerint a Perzsa-öböl térsége e szempontból különösen veszélyeztetett, azaz 2045-re szinte lakhatatlanná válhat Irán, Szaúd-Arábia, Katar, Dubaj, illetve az Egyesült Arab Emírségek.

Ebből nem nehéz következtetést levonni a tekintetben, mi lesz addig az elhíresült, szebb napokat is megélt sípálya sorsa...

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás: Ski Dubai - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5