Skip to main content

Ki nem csodálta mindig azokat gyönyörű borostyánnal futtatott régi villákat? A szép burjánzó növényzet között alig látszott ki az ablak és a spaletta. Vidéken és Budán egyaránt régi villákat, társas házakat egy időben szívesen futtattak be növényekkel. Hát manapság ezt vertikális kertészetnek hívják és az öko kertészet, a fenntartható fejlődés egyik legnagyobb lehetősége. Nemcsak borostyánnal működik és ami a legjobb; nemcsak házon kívül, hanem házon belül is megoldható.

A közösségi kertészet, a tetőkertészet és a függőleges kertészet a három bástyája az újonnan éledt városi kertészetnek.

A vertikális kertészetet hívhatjuk függőleges kertészetnek, zöld falnak is Magyarországon. Ma már nem kell külföldi szakirodalom után kutatni, ha valaki érdeklődik a téma iránt, sok blog, lakberendezési és design lap írt és ír részletesen a témáról, sőt már cégek is alakultak, akik segítenek az elképzelés megvalósításában.

A lehetőségek számtalanok; irodaházban, üzletben, lakásban kívül és belül segíthetnek ezek a növényfalak a városi embernek levegőhöz jutni, és emellett számos pozitív tulajdonsággal bírnak; télen hőszigetelnek, nyáron légkondicionálóként működnek, tisztítják a levegőt, felfogják a port, elnyelik a hangokat, esztétikusak és azt hiszem ennyi érv már meg kell, hogy győzze azt a bácsit is, aki a házunkon felfutó borostyánt kiirtotta, mert megéltek benne a bogarak...

Linkajánló:

Mohány és Páfra 

Vertical Garden Bp 

Green Fortune

Forrás: http://ecogift.hu/blog/55/belso

TOP 5