Skip to main content

lebegő autó Tesla Elon Musk

Elon Musk, a Tesla tulajdonosa néhány éve már elhintette, hogy a SpaceX-től kölcsönvett technológiával egy különleges hajtóművel szerelné fel a jövőre érkező sportkocsit, de egy friss híradás szerint azóta jelentősen továbbgondolta az ötletet.

Musk Joe Rogan podcastjában vendégeskedett, ahol néhány egészen meghökkentő ötletet is megosztott az új autóról. Egész pontosan azt, hogy a Tesla Roadstert olyan hajtóművel szerelné fel, amelynek köszönhetően a kocsi képes lesz a föld felett lebegni.

hirdetés

Azt akarom, hogy lebegjen, és próbálom kitalálni, hogy lehetne megvalósítani ezt a dolgot anélkül, hogy - tudod - megölne embereket"

- mondta Musk, aki szerint elméletben megoldható lenne, hogy az autó csak egy méterrel a föld felett lebegjen, így ha lezuhanna, csak a felfüggesztés menne tönkre.

Szerinte az ideális magasság nagyjából hat láb, vagyis 1,8 méter lehetne, egy ilyen magassági korlátozással pedig eléggé biztonságos lenne a dolog ahhoz, hogy megvalósítsák - idéz az Interesting Engineering cikkéből a Rakéta.hu.

Musk szerint meg lehetne oldani, hogy a hajtóművet a rendszámtábla mögé szereljék be, ami lenyílva háromtonnás tolóerőt biztosítana a kocsinak. Az nem újdonság, hogy Musk az új Tesla Roadsterben szívesen látná viszont a SpaceX technológiáját, hiszen a Tesla és a SpaceX vezérigazgatója már 2018-ban arról beszélt, hogy

AZ AUTÓBAN EGY OLYAN HAJTÓMŰVET SZERETNE HASZNÁLNI, AMI SŰRÍTETT LEVEGŐVEL JÁRULNA HOZZÁ AZ AUTÓ GYORSULÁSÁHOZ ÉS AKÁR A KANYARODÁSHOZ IS.

Ehhez az autót egy úgynevezett nyomástartó edénnyel (COPV) szerelnék fel, amit arra fejlesztettek ki, hogy nagy mennyiségű sűrített levegőt tudjanak benne tárolni relatíve kis helyen.

A SpaceX a rakétáinál ezt arra használja, hogy fenntartsa az üzemanyagtartályban uralkodó nyomást azáltal, hogy az elhasznált üzemanyag helyét héliummal töltik fel.

A technológiát gépjárművekben is használják, többek között az üzemanyagcellás autókban, valamint buszokban és kamionokban. Musk arra azonban nem tért ki, hogy a Roadster lebegtetését milyen technológiával oldanák meg.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép: Tesla

TOP 5