Skip to main content

Az év elejétől az olasz tulajdonban lévő Catone Kft. látja el az Unilever Magyarország hűtött és fagyasztott termékeinek szállítását és raktározását. Az új partner kiválasztásánál fontos szempont volt a környezettudatos működés, ami a hosszú távú Fenntarthatósági Terv (Unilever Sustainable Living Plan) részeként stratégiailag meghatározza az Unilever működését.

Az Unilever célkitűzése a Fenntarthatósági Terv értelmében, hogy miközben megkétszerezi forgalmát, 2020-ig felére csökkenti környezetterhelését. Éppen ezért a vállalat szakemberei folyamatosan azon dolgoznak, hogy minimálisra csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását a termékszállítás és a disztribúció során – csökkentik a szállítási távolságokat, alacsony károsanyag-kibocsátású járműveket használnak, és újravizsgálják raktáraik energiafelhasználását. A Fenntarthatósági Terv részeként az Unilever vállalta, hogy 2020-ra a 2010-es szintnek megfelelő lesz logisztikai hálózatának szén-dioxid-kibocsátása, valamint 40%-kal növeli a szállítás és a raktározás hatékonyságát. Ezek a vállalások természetesen logisztikai partnereiket is kihívások elé állítják.

Az olasz tulajdonban lévő Catone 1994 óta működik Magyarországon. Budaörsi központja hűtött és fagyasztott élelmiszerek raktározásával, belföldi és nemzetközi szállításával, nem hűtött termékek disztribúciójával és egyéb logisztikai szolgáltatások nyújtásával foglalkozik.

A vállalat által biztosított hűtéstechnika nem csak rendkívül hatékony, hanem duplakamrás szigetelésnek köszönhetően rendkívül környezetbarát is. „Leendő partnerünk irányában – a versenyképes ajánlat mellett – elvárás volt a környezettudatos működés, ami az Unilever Fenntarthatósági Terv értelmében alapvetően meghatározta partnerválasztásunkat. A Catone ezen elvárásunknak egyedi megoldásainak köszönhetően maximálisan megfelelt.

Ráadásul az olasz anyavállalat évek óta kiemelt logisztikai partnere az olasz Unilevernek, tehát az általunk képviselt működési elv nem volt teljesen ismeretlen számukra” – mondja Pusztai László az Unilever Magyarország raktározási és disztribúciós vezetője.

A Catone feladata az elsődleges fuvarozás az Unilever veszprémi gyárából, valamint a teljes jégkrém és margarin portfólió tárolása és kiszállítása az üzleti partnerek részére országhatáron belül, illetve az adriai országok irányába. „Nagyon örülünk, hogy az Unileverrel immár Magyarországon is együtt dolgozhatunk. Budaörsi központunk kiemelt jelentőséggel bír a régióban kedvező földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően. Ezt bizonyítja az idén nyáron befejezésre kerülő beruházásunk is, amely eredményeként a közúti és a vasúti szállítás összekapcsolásával, a disztribúció és a cross-docking tevékenység feltételeinek megvalósításával, a korszerű raktár felépítésével jobb feltétel kínálkozik a telep adottságainak kihasználására”– mondja Carlo Catone, a Catone Group elnök-vezérigazgatója.

Az Unilever számára nagyon fontos a kitűzött célok teljesülése. Éppen ezért a vállalat szakemberei komplex mérőszámokkal folyamatosan értékelik a logisztikai szolgáltatók tevékenységét, és a fenntarthatósági mutatószámokat – mind a raktári kibocsátásra, mind a szállításra vonatkozóan – negyedévente mérik. Az erőfeszítéseknek ma már látható eredménye is van: a tavalyi év adatait figyelembe véve, az új logisztika partnernek köszönhetően a károsanyag-kibocsátás 16%-kal csökkent. A jelentős csökkenés főleg a Catone raktáraiban alkalmazott hűtéstechnológiának, az Euro 5-ös gépjárműflottának, illetve a kombinált, duplakamrás szállítási megoldásnak köszönhető. A raktárakban alkalmazott mozgó állványos tárolás miatt a helyigény kevesebb, ezáltal a termékek hűtése is kevesebb energiát igényel.

A raktárbázis 150 000 m²-es területén helyezkednek el az összesen 41 100 m² területű raktárak:

22 000 m² hűthető (4-6 °C), 20 680 raklaphellyel
7400 m² mélyhűtött (− 27 °C) 13 500 raklaphellyel
11 700 m² szárazáru raktár, 8500 raklaphellyel

Forrás: http://www.elelmiszer.hu/cikk/uj_partner_az_unilevernel_a_fenntarthatosag_jegyeben

TOP 5