Skip to main content

Elektromos autóként születik újjá Kínában a Saab. A skandináv autógyártó csődbement, de ázsiai kötődésű befektetők továbbra is értékesnek tartják a márkanevet. A Saab feltámadása egyelőre Kínára összpontosul, de később ismét megcélozhatják vele a világpiacot. A Saab volt az az autó, amelynek tulajdonosai szinte családtagként kezelték a kocsit. Kísérletező kedvű svéd mérnökök agyszüleménye volt, amelyet rally-versenyzőkkel együtt fejlesztettek, és amely eredeti ergonómiai ötletei miatt volt különleges. Aztán elérte a globalizáció, megvette a General Motors, a rajongók szerint elszürkült, majd két évvel később, 2011-ben csődbement és leállt a gyártással.

A felszámolóktól most a National Electric Vehicle Sweden (NEVS) nevű cég vette át, amely valójában Kai Johan Jiang kínai származású svéd befektető vállalkozása. Azt nem tudni, hogy mennyivel ígért rá egy rivális kínai cég ajánlatára, annyi viszont kiderült, hogy Jiang a Saab 9-3-as modellre épülő, de valójában teljesen új, japán technológiát felhasználó elektromos autót akar építeni. A NEVS kisebbségi tulajdonosa a Sun Investment nevű japán cég.

Svédországban nem sokat éreznek majd a márka feltámadásából: a korábbi 3,5 ezer ember helyett kétszáznak ad majd munkát a cég - jegyezte meg a Guardian. Az alkatrészgyár továbbra is a svéd kormány tulajdona marad, miután átvállalta annak adósságát.

Furcsamódon a Saab "megmentője" csak a 9-3-as modellt indíthatja újra, a nagyobb, 9-5-ös és 9-4X modellek jogtulajdonosa, a General Motors nem akarta kínai kézre adni a Saabot.

Az eladott modell gyártását egy év múlva kezdik meg, és annak első piaca Kína lesz. A NEVS az elektromos autók elsőszámú gyártójává kíván válni - közölte a cég.

Az első sorozatban gyártott Saab 1949-ben gördült le a futószalagról. Tavaly áprilisban azonban a beszállítók felmondták az együttműködést a tornyosuló kifizetetlen számlák miatt, és úgy tűnt, örökre megszűnik a Saab.

Szvetnik Endre, London

Forrás: http://inforadio.hu/hir/tudositoink/hir-502443

Kép forrása: http://saabism.blogspot.hu/2012/05/youngman-is-out-of-battle-for-saab.html

TOP 5