Skip to main content

Már az első kép is önmagáért beszél. A feje tetejére fordított házban biztos nem könnyű megszokott életvitelünket folytatni. Szymbark-ban, Lengyelországban "húzták" fel ez az épület. Vagy borították fel. Sajnos belső teréről nem kaptunk fotót, így nem lehet tudni, sík-e bent a talaj, Ha nem, elég nehéz az ebédet odabenn tálalni, vagy akár csak egy poharat teljesen teleönteni. Bízunk azonban abban, hogy ebben a házban is épúgy lehet élni, akár csak hagyományos társaiban.

Ez a cuki teáskanna formájú kisház az amerikai Zillah városában található. 1922-ben építették, és műemlék, szóval nem hisszük, hogy valaki lakik benne. Amúgy is elég szűkös lehet bent a hely. Olyan, mintha itt maradt volna egy mesefilmből. Vagy "megnőtt" volna a babaházban, és ezért ki kellett tessékelni az utcára. Zavaró, hogy elhagyatottan áll, láthatólag az állaga is romlik, pedig biztos felhasználható lenne turisztikai célokra.

Ez a szó szerint kőből épült lakóépület Portugáliában található. Úgy néz ki, mintha csak beszorult volna a két hatalmas szikla közé, vagy egyszerűen át-ki akarna folyni közülük. Hogy milyen belülről, nem lehet tudni, de biztos életvitelszerű. Aki így, ilyen ötletesen építkezik, annak nem lehet gond a megfelelő belső tér kialakítása. Egyébként sem lehet tudni, a két óriási kőzömb valójában mennyire terpeszkedik bele a házba. Egy hátsó fotó elárulhatná a titkot, de ilyen nem készült. Vélhetően azért, mert hátul nagyobb az épület, csak előlről nem látszik annyira.

Ehhez a vicces épülethez nem is kell messze menni: a múzeum, amit egy házzal dobtak oldalba, Bécsben található. Nyilvánvalóan marketing célokat szolgál, egyfajta vendégcsalogató. Kétségtelenül sikeres, hisz ennél jobban már nem is lehetne élni a meghökkentés eszközével. Kicsit talán furcsán hathat modern múzeumként a környező ódon épületek között, de valamit valamiért. Hogy a kisebb épület csak díszlet-e, nem lehet tudni, szerintünk nem ott lakik az épület gondnoka, őre.

Hasonló eszközökkel operál a Missouriban található Kansas City Könyvtár. Mint látható, könyvespolcformájú épületben rendezkedett be. Az ódon hangulatot árasztó könyvek azonban teljesen új, modern épületet rejtenek, hisz látható, hogy a környezeő hagyományos házak is abszolút modernek. Eme épületnek tehát csak az utcafront felőli oldala kapott könyvszerű borítást. Hogy hogyan néz ki bent, sajnos nem tudjuk. Rendkívül ötletes azonban, akár másolni is lehetne, hirdetve ezzel az emberi tudás hatalmát.

Több ilyen kiselejtezett repülőből is lakható épületeket alakítottak ki emberek szerte a világon, most ezt mutatjuk be. A hulladék újrhasznosításának mintája, hisz a repülő többé már nem közlekedik. JoAnn Ussery lakik benne a Whittington tó mellett Mississippiben. Belülről elég lakájos, jól berendezett. Akit nem zavar az egyenen kialakított tér, és az, hogy nincsenek szobák úgy, mint bármely társasházban, beköltözhet. Talán majd tengeralattjárókból is alakítanak ki hasonló "épületeket", bár a vizijármű inkább a harcra szolgál, és nem a kényelemre, valamint vas és acél anyaga bágmikor újraolvasztható.

Forrás: http://www.mtv.co.hu/photos/legfurabb-hazak-forditott/?flipbook=a-vilag-legfurabb-hazai

TOP 5