Skip to main content
tengerszint emelkedés süllyedés nagyváros

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Egy friss kutatás szerint több nagyváros is egyre süllyed, és kerül közelebb a tengerszinthez.

Világszerte 33 olyan város van, amelyek évente legalább 1 centimétert süllyednek. A texasi Houston, például minden évben 1,95 centiméterrel kerül közelebb a tenger szintjéhez, számolt be róla a Világgazdaság.

hirdetés

Világgazdasági Fórum kutatás

Világgazdasági Fórum (WEF) kutatása szerint számos nagyváros egyre gyorsabban süllyed, és kerül közelebb a tengerszinthez.

A tengerparti települések, mint például az egyesült államokbeli Miami és a kínai Kuangcsou (Kanton), a klímaváltozás következményeként megemelkedő vízszint miatt a jövőben hatalmas áradásokkal nézhetnek szembe, míg más városokban pusztító árvízek várhatók.

Ráadásul a világ néhány metropolisza még annál is gyorsabban süllyed, mint ahogy a körülöttük lévő tengerszint emelkedik. 

A süllyedés oka főként az ülepedésben keresendő, amikor is a föld alatt történnek változások, elsősorban a talajvíz használata miatt.

A sűrűn lakott helyek  esetében a koncentráltan jelen lévő lakóépületek és ipari termelés csak még tovább ront a helyzeten

A SÜLLYEDÉS KÖVETKEZTÉBEN A VÁROSOK TÚLNYOMÓ TÖBBSÉGÉBEN ÉVENTE TÖBB MILLIMÉTERT SÜLLYEDT A FÖLD.

A becslések alapján legalább 33 város esik évente egy centiméternél többet, ami ötszöröse a tengerszint emelkedésének.

Ázsia

leggyorsabban süllyedő városok Dél- és Délkelet-Ázsiában koncentrálódnak, amelyek ezért folyamatos alkalmazkodásra kényszerülnek. Indonézia például átköltözteti fővárosát a 10,5 milliós nagyvárosból, Jakartából a 2000 kilométerre lévő újonnan épült Borneo szigeti városba, részben azért, mert Jakarta jelentősen süllyed.

A szakértők arra is rávilágítottak, hogy a folyamatot nem lehet leállítani, csupán lassítani. Jakartában az évi 28 centiméteres értéket az erőfeszítéseknek köszönhetően, például sikerült évi 3 centire leszorítani.

A TEXASI VÁROS, HOUSTON AZ EGYETLEN AZ ELSŐ 10-BŐL, AMELY NEM ÁZSIÁBAN TALÁLHATÓ.

A legrosszabb helyzetben pedig az évente 5,22 centiméterrel lejjebb kerülő kínai Tiencsin van. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Tengeri gátrendszer védhetné meg Európát az emelkedő tengerszint hatásaitól

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5