Skip to main content
vertikális farm felhőkarcoló város Nagy-Britannia

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Két tudós, egy agrárközgazdász és egy gazdálkodó egy úttörő felhőkarcolófarm létrehozásával azt a célt tűzte ki maga elé, hogy egy évtizeden belül megszüntesse a bogyós gyümölcsök, fűszernövények és saláták importját Nagy-Britanniába, ezért a világ legnagyobb függőleges farmját hozzák létre. 

A Jones Food Company csapata már most is az Egyesült Királyság frissen vágott bazsalikomjának közel egyharmadát szállítja a nagy kiskereskedőknek, amelyet Európa legnagyobb függőleges farmján, Lincolnshire-ben termesztenek.

hirdetés

Most azonban egy bristoli kísérleti központban tesztelik, hogyan lehet bogyós gyümölcsöt, vágott virágot és szőlőt is függőlegesen termeszteni, és remélik, hogy végül képesek lesznek ömlesztve termeszteni növényeket egy új, idén ősszel megnyíló gloucestershire-i telephelyen.

96 teniszpályányi termőterület

Ha megépül, a helyszín várhatóan a világ legnagyobb függőleges farmja lesz, amelynek termesztő területe 96 teniszpályának felel majd meg, függőlegesen egymásra helyezve. A vállalat célja, hogy csökkentse az Egyesült Királyságban elfogyasztott élelmiszerek szén-dioxid-kibocsátását, megszüntesse az évszakok korlátait és növelje az ország élelmezésbiztonságát úgy, hogy közben nyereséget termel. 2020-ban az Egyesült Királyságban elfogyasztott élelmiszerek közel fele – 46 százaléka – importból származott.

Glyn Stephens, aki egykor tejtermelő volt Wales közepén, mielőtt a vállalat termesztésért felelős vezetője lett, elmondta, hogy idővel egyre jobban aggasztotta az emberiség bolygónkra gyakorolt hatása, beleértve az éghajlatváltozást, és örül, hogy részt vehet valamiben, amiről úgy érzi, hogy jót tesz.

Problémaként említette a növények túltrágyázását. Bár a Jones Food Company termesztői használnak műtrágyát, azt mondják, hogy a hagyományos gazdálkodáshoz képest minimális mennyiséget, mert a vízrendszerben lévő, a növények által fel nem vett műtrágyát újrahasznosítják, kezelik, majd visszatöltik a növényekbe. 

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Hands off my tags! Michael Gaida képe a Pixabay -en.

TOP 5