Skip to main content
Cargill tengeri szállítás vitorlás üzemanyag

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A tengeri áruszállítás karboncsökkentése lenne a cél

2023 első negyedévében már ki is futhat az a két, speciális szélvitorlával felszerelt, ömlesztett szárazáruk – jellemzően termények – szállítására optimalizált szállítóhajó, amellyel az azt követő hat hónapban azt tesztelné a világ egyik legnagyobb nyersanyag-kereskedője, az amerikai Cargill, hogy ekkora méretű hajóknál megoldható-e így a karbonkibocsátás csökkentése. A  várakozások szerint egy ilyen felszereltségű hajó akár 30 százalékkal is kevesebb szén-dioxidot bocsáthat ki.

hirdetés

Tengeri útvonal

JELENLEG UGYANIS A VILÁGKERESKEDELEMBEN MEGFORDULÓ ÁRUK 90 SZÁZALÉKÁT SZÁLLÍTJÁK TENGERI ÚTON, A HAJÓZÁS PEDIG A VILÁG SZÉN-DIOXID-KIBOCSÁTÁSÁNAK MINTEGY 3 SZÁZALÉKÁÉRT FELELŐS. A KÖRNYEZETVÉDŐK SZERINT AZONBAN AZ ÁGAZAT CSAK LASSAN TESZ ERŐFESZÍTÉSEKET A KIBOCSÁTÁS CSÖKKENTÉSÉRE. 

„Lesz rakomány a fedélzeten, ez nem tengeri próba, hanem valódi kereskedelmi használat lesz”

– mondta a Reutersnek Jan Dieleman, a Cargill tengeri szállítási részlegének vezetője. Szavai szerint egy 3-6 hónapos próbaidőszak kiértékelése után, amennyiben a hajók is rendelkezésre állnak, további járművekre adnának megrendelést. 

A BAR Technologies – amely már tervezett hajókat az America's Cup számára – fejleszti a vitorlákat, amelyeket a norvég Yara Marine Technologies gyárt. Június végén a két vállalat megállapodást írt alá a Berge Bulk szárazáru-tulajdonossal is, hogy szélvitorlákat szerelnek fel egy hajóra, amelyet 2023 második negyedévében helyeznek üzembe. A Cargill 600-700 hajót bérel, amelyek 90 százaléka száraz-, ömlesztettáru-szállító, a többi pedig tartályhajó. 

A CARGILL TELJES VÍZI SZÁLLÍTÁSI VOLUMENE A 2021–2022-ES (JÚNIUS–JÚNIUSI) PÉNZÜGYI ÉVBEN 240 MILLIÓ TONNÁRA EMELKEDETT AZ ELŐZŐ ÉVI 220 MILLIÓ TONNÁRÓL.

A cég tagja a Sea Cargo Charter nevű kezdeményezésnek, amely a vállalatok hajóinak kibocsátását követi nyomon. A Cargill kibocsátása legutóbb 5,9 százalékkal haladta meg a kitűzött célt. A Cargill egyébként a szélenergia és a szén-dioxid-mentes üzemanyagok kombinációját is vizsgálja a kibocsátáscsökkentési céljai elérése érdekében

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Michael Schwarzenberger képe a Pixabay -en.

TOP 5