Skip to main content
Sono Motors napelemes autó

Kép forrása: AFP/CHRISTOF STACHE

Egy fiatal mérnökökből álló német startup cég, a Sono Motors, megalkotta a napenergia meghajtású elektromos autót. 

Akkumulátor, mely sosem merül le

Az elektromos autók legújabb változatai a napelemes autók, melyek akkumulátora soha nem merül le, hiszen folyamatosan újratöltődik a napfény hatására, számolt be a fantasztikus innovációról az Impressmagazin.hu és a Forbes.com.

hirdetés

A NAPELEMES AUTÓK LEGNAGYOBB ELŐNYE, HOGY AZ ÜZEMELTETÉSHEZ SZÜKSÉGES ELEKTROMOS ÁRAM MEGÚJULÓ ERŐFORRÁSBÓL, VAGYIS NAPENERGIA FELHASZNÁLÁSÁVAL TÖRTÉNIK.

A kisvárosi „Urban" style napi 120 km megtételéhez elegendő áramot tud fejleszteni napenergiából, a nagyobb változat akkumulátora pedig 250 km megtételére alkalmas. Mindkét típussal az éjszakai autózás is biztonsággal áthidalható. Emellett a napelemes autó szükség esetén feltölthető hagyományos elektromos töltőállomáson vagy otthoni háztartási konnektorból is.

A SPECIÁLIS NAPELEM BORÍTÁS MIATT NEMCSAK SZIKRÁZÓ NAPSÜTÉSBEN, HANEM ÁRNYÉKBAN ÉS FELHŐS IDŐBEN IS TÖLTŐDIK AZ AKKUMULÁTOR.

Sőt, az áramtermelés parkolás közben is épp olyan aktívan működik, mint menet közben.

Az autóban további újdonságnak számító környezetbarát megoldások is találhatók, mint például az izlandi moha légszűrő, mely természetes légszűrőként szűri a levegőből a port, tiszta, friss levegőt biztosítva az utastérben.

A moha-légszűrő nem igényel semmilyen speciális gondozást, mivel a moha az esőből vagy a hajnali párából elegendő vízhez jut a növekedéshez. Az élő moha-légszűrő nemcsak a levegőben lévő port szűri meg, hanem a forgalom zaját is elnyeli, vagyis némileg csökkenti a városi forgalom zaját. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Miért nem gyártanak csak napenergiával működő kocsikat?

Forrás- Nyitókép forrása: A Sion egy teljes egészében napelemekkel borított családi autó, amely 2023 második felében kerül tömeggyártásra. A jármű 456 fotovoltaikus cellával borított és 305 kilométeres hatótávú. - AFP/CHRISTOF STACHE

TOP 5