Skip to main content
BMW régi új autó vásárlás felújítás

A kép csak illusztráció (Forrás: Pexels)

Első hallásra talán furcsa nyilatkozat hangzott el nemrég Londonban, miszerint nem érdemes új autót venni, ha felújítható a régi, írt erről nemrég az Autoexpress.

Fenntarthatóság az autóiparban, a pazarlás megszüntetése

A fogyasztói társadalom nevéből adódóan a folyamatos fogyasztásra berendezkedett társadalom, mely az autóipar számára (is) azt a feladatot tűzte ki, hogy újabb és újabb modellekkel rukkoljon elő a piacon. Ugyan ez a folyamat még eltarthat egy ideig, - nemsoká, akár már 2040-től -, a globálkapitalizmus összeomlásával azonban már nyilvánvalóan fenntarthatatlanná válik.

hirdetés

Vélhetően ez lehetett Dernai Mónikának is az alapgondolata, aki a BMW fenntarthatósági vezetőjeként nemrég arról beszélt egy londoni rendezvényen, hogyan szüntethető meg a „pazarlás“, egyben a környezet terhelése az autóiparban, azaz a fenntarthatatlan folyamatok hogyan alakíthatók át fenntarthatóvá.

Az ötlet egyszerű, mondta el a hölgy, a jármű tulajdonosoknak nem kell eladniuk az autóikat, ha azokat fel lehet újítani, sőt, akár újjá is lehet varázsolni. (És erre a szándék is megvan.)

Lényegét tekintve a felújítás nem csak az eddig „használt“ autók felújítását jelenti, hogy azok továbbra is rendeltetésszerű használatra alkalmasak legyenek, hanem mást is. Sokkal többet.

A kocsi a tulajdonos új igényeinek megfelelően átalakítható lenne, például az ülések kicserélhetők lennének, így új külső, pontosabban belső lenne adható a járműnek. Gyakorlatilag olyan lenne, mintha új autót vett volna a tulajdonos.

Mindez természetesen érintené a gyártás teljes folyamatát is, kezdve a tervezéstől a szervizig. Vagyis a járműveket eleve úgy terveznék, hogy hosszabb legyen az élettartamuk, miközben újra és újra felújításon eshetnének át.

A menedzser nyilatkozatát vélhetően sokan fogják kritikával illetni, hiszen az alapgondolat megvalósítása a gyártás teljes folyamatát átalakítaná, mégis pozitív lehet a jövő, hisz az alkatrészgyártásnak (is) hatalmas a piaca.

Dernai kifejtette még azt is, hogy a tulajdonosok nem fognak egykönnyen felhagyni eddigi életükkel, pontosabban a szokásaikkal és váltani a tömegközlekedésre vagy az autómegosztó szolgáltatások igénybevételére. Figyelembe kell még venni azt is, hogy a személyautók piaca hatalmas, és a közeljövőben sem várható, hogy csökkenés következne be. Sok új fogyasztó lép még a piacra és ők is autót akarnak majd.

Más autógyártó is a fenntarthatóság útjára lépett

A Renault is hasonló ötlettel rukkolt elő két éve, hírül adva azt is, hogy az autó felújítása lényegesen olcsóbb lehet, mint ismét és ismét újat venni.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Autófelújító gyár kezdi el a működését, milliókkal lesznek olcsóbbak az autók

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Ingo Joseph - pexels

TOP 5