Skip to main content
holland farm nitrogénszennyezés bezárás

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Több mint 750 gazdálkodó jelentkezett a kormány felvásárlási programjára, bár még hónapokba telik, mire kiderül, a terv megvalósul-e a gyakorlatban. 

A program része Hollandia azon törekvésének, hogy drasztikusan csökkentse a nitrogénkibocsátást, melynek egyik fő forrásaként az állattartó gazdaságok jelölhetők meg.

hirdetés

Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a holland gazdák 2019 októbere óta tiltakoznak a kibocsátáscsökkentési célok miatt, a folyamat nem egyszerű.

A program

Az év elején közel 1,5 milliárd eurót különítettek el azoknak a gazdáknak a kártalanítására, akik önként bezárják a természetvédelmi területek közelében található gazdaságaikat. Várhatóan mintegy 3000 farm lesz jogosult a támogatásra, írja az euronews.com.

A leköszönő kormánykoalíció 2030-ig országszerte 50 százalékkal akarja csökkenteni a kibocsátást, elsősorban a nitrogén-oxid és az ammónia mennyiségét.

Miért akar Hollandia farmokat bezárni?

Kis mérete ellenére Hollandia a világ második legnagyobb értékű mezőgazdasági termékexportőre az USA után, a mezőgazdasági export értéke tavaly 122,3 milliárd euró volt a nemzeti statisztikai hivatal adatai szerint.

Az intenzív gazdálkodás miatt a kis ország nitrogén-oxid-szintje magasabb, mint amennyit az uniós szabályozás megenged. Ez a kibocsátás negatívan befolyásolja az éghajlatváltozás elleni küzdelmet, ugyanakkor károsíthatja a biológiai sokféleséget is.

A nemrégiben jóváhagyott önkéntes stratégia a nagymértékű nitrogénkibocsátásért felelős gazdaságok felvásárlását és így az ott folyó munka, környezetszennyező tevékenység leállítását foglalja magában.

Fontos kiemelni, hogy májusban az ország megerősítést kapott az Európai Bizottságtól, miszerint a tervek az állami támogatási szabályok alapján megengedettek.

"A program javítani fogja a környezeti feltételeket ezeken a területeken, és elősegíti a fenntarthatóbb és környezetbarátabb termelés kialakítását az állattenyésztési ágazatban, anélkül, hogy indokolatlanul torzítanák a versenyt" - mondta Margrethe Vestager, a versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnök a támogatást jóváhagyó nyilatkozatában.

Mit gondolnak a gazdák a kivásárlási programról?

Az LTO mezőgazdasági szervezet szerint a kivásárlási rendszert úgy kell megtervezni, hogy "valóban lehetőséget biztosítson az önként felhagyó gazdáknak arra, hogy megfelelően fejezhessék be a tevékenységüket".

Az érdekképviseleti szervezet olyan "átmeneti megoldásokat" is szorgalmazott, amelyek lehetővé tennék a gazdálkodók számára, hogy olyan módszerekkel csökkentsék a nitrogénkibocsátást, mint a technikai innováció vagy más mezőgazdasági tevékenységre való átállás.

"Ez az egyetlen módja annak, hogy a gazdálkodók megalapozott és átgondolt döntést hozhassanak a jövőjükről" - emelte ki nyilatkozatában az LTO.

Az átmenet nem könnyű

A gazdák tavaly több nagy tüntetést is tartottak, autópályákat és áruházi raktárakat blokkoltak, hogy tiltakozzanak a reformok ellen, melyeket életmódjuk egzisztenciális fenyegetésének tartanak.

A tüntetések átterjedtek a szomszédos Belgiumra is, ahol a múlt hónapban több száz gazdálkodó hajtott traktorral Brüsszel belvárosába, hogy tiltakozzon a nitrogénszennyezés csökkentésére irányuló tervek ellen.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Környezetvédelmi okokból sebességkorlátozásokat vezet be Hollandia

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: 12019 képe a Pixabay -en.

TOP 5