Skip to main content

Megdöbbentő és egyben érdekes megállapításra jutott az a neten nemrég elérhető videó, mely azt állapította meg, hogy zárt térben az egyszerű gyertyaláng rákot vagy más megbetegedést okozhat.

Mindehhez a megállapításhoz semmi más nem kellett, mint egy olyan mérőeszköz, mely képes mérni az ultrafinom részecskeszámot a levegőben.

Mit mutatott ki a mérés, melyet az alábbiakban megtekinthető videó it hitelesít?

Egy átlagos gyertya 35 perc alatt 24-szeresére emelte a részecskeszámot egy 27 légköbméteres zárt helyiségben. Hasonlóan magas légszennyezettség csak Budapest legszennyezettebb főútjainak a közepén mérhető, ott is csak rövid ideig, az átlagos szennyezettség ennél alacsonyabb.

Miért probléma a részecskeszám ugrásszerű megemelkedése?

A gyertya lángja nagy mennyiségű, bizonyítottan rákkeltő és szívinfarktust előidéző kormot bocsát ki. Zárt térben ezért ne égessünk gyertyát!

A mérést többször is elvégezték a videó készítői, illetve azt írják, hogy az ismétlődő eredmény őket is megdöbbentette.

Vélhetően a videó azért került fel a netre, mert tavaly év vége felé végigszántotta a netet egy olyan kisfilm, mely azt próbálta bebizonyítani, hogy néhány gyertyával és egyéb eszközökkel „befűthető” egy adott helyiség. A videó alapján sokan kísérletezgetésbe fogtak, egyesek szerint a saját kísérletük hozott értékelhető eredményt, míg mások ennek az ellenkezőjét hangoztatták.

A mérési eredmények tükrében különösen nekik nem ajánljuk zárt térben a gyertya használatát. Végezetül már csak egy kérdés megválaszolása maradhat hátra. Eleink hogyan nem betegedhettek meg, ha áram hiányában csak gyertyát használtak házaikban?

Azokban az időkben a nyílászárók még elég kezdetlegesek voltak, így a tér gyakorlatilag sohasem volt zárt. A levegő ki-be járt, minek következtében a légtér is megfelelően tisztult.

Béer

 

 

TOP 5