Skip to main content

Egy észak-olaszországi kisváros lakosai most szeptemberben népszavazáson bizonyították, mennyire irtóznak a növényvédő (rovarirtó) szerektől: a szavazók 75%-a támogatta a permetezőszerek jövőbeni betiltását a városban és annak környékén. Az európai sajtó már gratulált a leendő bioszürethez, amikor kiderült, hogy az EU-s szabályozás útját állja az ilyen típusú élelmiszer-önrendelkezésnek.

Az Ausztriával és Svájccal határos Dél-Tirol tartományban az alma „helyi aranynak” számít. Egy ötezer fős városka, Malles azonban hosszú ideje tiltakozott gyümölcsligeteik permetezéses művelése ellen, féltve saját maguk és környezetük egészségét. A lakosság ellenérzését alátámasztó szakértői vélemény szerint azon túl, hogy a mérgező vegyszerek a gyümölcs elfogyasztásával az emberi szervezetbe jutnak, a növényvédő szerek kipermetezésekor jelentős mennyiség „célt tévesztve” a környező növényekre, vizekbe és a levegőbe kerül, így károsítva az ültetvények közvetlen szomszédságában található házak, iskolák, sportlétesítmények látogatóinak egészségét. A probléma a helyi méhészeket is súlyosan érintette, mivel a vegyszerekkel való érintkezés a méhállományok tömeges pusztulásához járult hozzá.

A lakossági nyomásra a városvezetés idén népszavazásra bocsátotta az ügyet: a növényvédő permetek teljes betiltását, így a gyümölcsösök biogazdálkodással való művelését a szavazók elsöprő többsége támogatta. Ez a hatalmas eredmény reményt adhatott volna arra, hogy a példaértékű lakossági kezdeményezést követve a szomszédos tartományok után akár Európa-szerte további közösségek induljanak el így az ökológiai gazdálkodás útján.

A remény azonban gyorsan elszállt...

A cikk itt folytatódik...

Forrás

TOP 5