Skip to main content

A Greenpeace jelentéséséből jól látszik, ugyan történt előrelépés, de még mindig rengeteg károsanyagot tartalmaznak az elektronikai termékek.

Összességükben az elektronikai vállalatok egyelőre képtelenek kezelni növekvő energialábnyomukat - ez derült a Greenpeace legfrissebb jelentéséből, melyet a fogyasztói elektronikai cégek környezeti hatásairól készítettek. Az előrejelzések szerint 2014-ben a legnépszerűbb fogyasztói elektronikai termékek eladott darabszáma eléri a 2,5 milliárdot.

Ez a gyors ütemű növekedés alapjaiban kérdőjelezi meg a jelenlegi, egyre növekvő fogyasztásra ösztönző üzleti modell fenntarthatóságát. A Greenpeace jelentése kiemeli, hogy a helyzet iparági szintű kezelése elengedhetetlen ahhoz, hogy elkerülhessük a növekvő környezetvédelmi katasztrófát.

"Az elektronikai ipar, mint az innovációkban élenjáró szektor, tökéletes helyzetben van ahhoz, hogy újragondolja, miként készítik és népszerűsítik telefonjainkat, laptopjainkat és tévéinket. Itt az ideje, hogy a vállalatok nyíltan bemutassák nekünk, hogy ezek az eszközök miből is készülnek, és hogy más, zöldebb jövőt tervezzenek" - mondta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője.

A telefonok fele már tiszta

A Zöld kütyük: a jövő tervezése című jelentésében 16 vezető fogyasztói elektronikai cég eddigi zöldítő lépéseit és jövőbeni feladatait értékelte a veszélyes anyagok felhasználása, az energialábnyomuk és a fenntartható beszállítói láncok kiépítése szempontjából.

Ebből jól látszik: a mobiltelefon-piac együttesen több mint 50 százalékát lefedő Apple, Samsung és Nokia készülékei mostanra mentesek a legveszélyesebb anyagoktól, a polivinil-kloridtól (PVC) és a brómozott égésgátlóktól (BFR-ek).

Károsak az emberi egészségre

A PVC egy klórtartalmú műanyag, melyet lágyított, hajlékony formájában használ az elektronikai ipar, elsősorban szigetelésként és vezetékek burkolataként. A PVC teljes életciklusa során károsítja a környezetet, és kockázatot jelent az emberi egészségre is.

A brómozott égésgátlók (BFR) közé olyan brómtartalmú szerves vegyületek tartoznak, melyeket az anyagokhoz kevernek azok gyúlékonyságának csökkentésére és égésének lassítására. Számos brómozott égésgátló mérgező; ráadásul nagyon lassan bomlanak le a környezetben, és felhalmozódhatnak az emberekben és állatokban.

Néhányan élen járnak

A telefongyártók közül az Apple az egyetlen, amelyik minden termékéből száműzte a károsanyagokat, és a termelésben felhasznált vegyi anyagok csökkentésén is dolgozik. Tervben van egy 100 százalékosan megújuló energiát használó üzem felállítása az iPhone-kijelzők gyártásása.

A Lenovo és a Huawei is pozitív példát mutat: kis naperőműveket telepítve üzemeikbe.

A Philips a televíziók között számít úttörőnek: a vállalat dobta piacra az Econova Led-televíziót, a világ első, és mindmáig egyetlen PVC- és BFR-mentes tévéjét.

Cél az iparág méregtelenítése

A Greenpeace jelentése szerint a legfontosabb lépés az iparág méregtelenítése érdekében a beszállítói láncok átláthatóvá tétele, valamint az összes veszélyes vegyi anyag felhasználásának kivonása a teljes beszállítói láncból.

Más ágazatok, például a textilipar, már megmutatták, hogy ez megvalósítható. A Greenpeace Detox kampányának is köszönhetően mostanra 20 globális textilipari vállalat kötelezte el magát, hogy 2020-ig minden veszélyes vegyi anyag felhasználásával felhagy.

Forrás

A kép csak illusztráció

TOP 5