Skip to main content

Megjelenése óta állandó vita tárgya, veszélyes édesítőszer-e az aszpartám, vagy sem. Most megtudhatjuk, milyen élelmiszerekben fordul elő gyakran.

Mivel azt az alapelvet valljuk, miszerint csak őstermelői piacokon vásárolunk, gyakorlatilag kizárhatjuk azt a lehetőséget, hogy bármilyen ott vásárolható édességgel bevigyük szervezetünkbe ezt a veszélyes vegyszert. De nem csak az aszpartámmal vagyunk ilyen "ellenségesek", hanem minden más adalékkal, színezékkel, aromával, ésatöbbivel, azaz minden olyan vegyszerrel is, amit jó 100 év alatt az ipar alkotott, hívott életre, őseink pedig nem is ismerhették.

hirdetés

100 évvel ezelőtt eleink még abszolút vegyszermentesen táplálkoztak, a hirtelen megugró városiasodás hozta magával azt a nemkívánatos tendenciát, miszerint tartósított, félkész vagy teljesen feldolgozott, agyoncukrozott vagy édesített élelmiszerekkel kellett elkezdeni traktálni a nem oly régóta globalizálódó világban már fogyasztóvá avanzsált vásárlókat. Ez azt is jelenti, ha egészségesek akarunk maradni, kerülni kell a multikat, a fenti szempont szerint ugyanis alig lehet polcaikról leemelni olyan élelmiszert, mely ne tartalmazna valamilyen adalékanyagot.

Bár az EU szinte lassan már évente "bizonygatja" különböző szakértőkre hivatkozva, hogy az aszpartámmal semmi baj nincs, mi mégsem ajánljuk. Ebben a cikkben és egy másik anyagunkban is már mindent leírtunk róla, e helyt nem ismételnénk magunkat.

Arról azonban még nem igazán esett idáig szó, mik azok az áruházláncokban kapható élelmiszerek, melyekben az aszpartám előfordul. Természetesen teljes listát felsorolni nehéz lenne, megjelölhetjük azonban azokat a termékcsoportokat, ahol sűrűbbel kell számolni vele:

Csökkentett energiatartalmú vagy hozzáadott cukor nélkül előállított:

  • alkoholmentes italok
  • desszertek
  • édességek
  • lekvárok, dzsemek, zselék.

De aszpartám tartalmú termékekre bukkanhatunk akkor is, ha

  • édes-savanyú gyümölcs- és zöldségkonzerveket
  • édes-savanyú halból, tenger gyümölcseiből és puhatestűekből készült konzerveket
  • gabonából vagy diófélékből készült rágcsálnivalókat
  • alkoholos italokat 

vásárolunk. Ugyanígy előfordul e vegyszer még táplálék-kiegészítőkben is, erre is figyeljünk oda!

Mint ahogy a képen is látható, okostelefonunkon nézzünk utána, milyen vegyszerrel is terhelt az az élelmiszer, amit éppen megvásárolnánk. Jelen esetben az okos kis készülék épp az aszpartámról mutat egy cikket.

Forrás 

Kép

TOP 5