Skip to main content

 

Nagy változás jön a magyar boltokban heteken belül, bővül az élelmiszerek címkéjén feltüntetendő adalékok listája.

Az előre nem csomagolt élelmkiszerek esetében áprilistól fel kell majd tüntetni a boltokban ha édesítőszerrel készült, vagy például ha olyan színezékeket tartalmaz, ami a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat - ezekből van egy jó pár, lentebb felsorolásra is kerülnek.

hirdetés
 

Számos változás lépett életbe az utóbbi időszakban annak érdekében, hogy a fogyasztók könnyebben tájékozódhassanak az élelmiszerek összetevőivel kapcsolatban. Tavaly év vége óta kötelező részletezni az adott termék allergén anyagait, és jól olvasható kötelező betűméretűnek kell lennie a címkének. 2016 decemberétől pedig a tápértéket is jelölni kell majd a termékeken. Ezek mellett egy új uniós tervezet is napvilágot látott, amely szerint a feldolgozott késztermékekben lévő hús származási helyét is jelezni kellene. Így például nem lenne kérdéses, milyen hús van a mirelit lasagne-ban. 

Április elsejétől pedig az előre nem csomagolt termékekkel kapcsolatos tájékoztatás szabályai is megváltoznak. December óta az allergéntartalmukkal kapcsolatos információt kellett csak hivatalosan a vásárló számára elérhetővé tenni, akár írásban (papíralapú listán, vagy táblagépeken) vagy szóban abban az esetben, ha:

  • a létesítményben folyamatosan jelen van a szóbeli tájékoztatás megadásáért felelős személy,
  • a fogyasztó - kérésére - a tájékoztatást haladéktalanul megkapja az élelmiszer átadásának helyén, a vásárlást megelőzően, és
  • a szóbeli tájékoztatás a létesítményben elérhető írásos dokumentumon alapul.

Ezt egészíti ki az a rendelkezés, amely szerint április elsejétől a jelölési adatokat, például a termék összetevőit, a lejárati idejét, vagy a gyártóra és a forgalmazóra vonatkozó adatokat a vásárlás helyén a fogyasztó kérésére meg kell adni - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal. 

Így ha előre nem csomagolt élelmiszert (például zsemle a boltban) veszünk, vagy a vásárlás helyén csomagoltatunk (például párizsit a csemegepultból), akkor április elsejéig még csak a termék megnevezését kell jól látható módon feltüntetni. Viszont április elsejétől az eladás helyén jól látható módon ki kell írni

  • az élelmiszer nevét,
  • édesítőszerrel készített termékek esetén a megnevezéshez kötődően az "Édesítőszerrel (édesítőszerekkel)" illetve a "Cukorral (cukrokkal) és édesítőszerrel (édesítőszerekkel)" kifejezést,
  • valamint az azoszínezékek csoportjába tartozó színezékek [Narancssárga S (E 110), Kinolinsárga (E 104), Azorubin (E 122), Alluravörös (E 129), Tartrazin (E 102), Neukokcin (E 124)] használata esetén a következő feliratot például egy táblán az adott termék megnevezése mellett fel kell tüntetni: "...színezék(ek) megnevezése vagy E száma...: a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat."

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A kép csak illusztráció

TOP 5