Skip to main content

 

Visszautasítja a Greenpeace Magyarország vádjait a Spar: a környezetvédelmi szervezet 2015 márciusában hét magyarországi áruházlánc, köztük a SPAR paprikaválasztékán vizsgálta a növényvédőszer-maradványokat. Egyes termékeken nem engedélyezett vegyszereket, génkárosító, lehetséges rákkeltő diklórfoszt is találtak, a határértéket több mint hússzorosan meghaladó koncentrációban.

A Greenpeace által kért laboratóriumi vizsgálat eredményét a szervezet a tegnapi napon, 2015. március 30-án az üzemeltető cég számára elküldte. E szerint az egyik budapesti boltjukban vásárolt paprika olyan vegyszerrel volt szennyezett, melynek használata a paprikatermesztés során nem engedélyezett. A Spar Magyarország Kft. közleményben reagált Tömöri Balázs kampányfelelős vádjaira.

hirdetés

Leszögezték, hogy a bizonyítékul csatolt, a Wessling Hungary Kft. által készített laborvizsgálati jegyzőkönyvben szereplő terméket (zárt, műanyag tasakos paprika, 2*225 grammos kiszerelésben) a Spar nem forgalmazza. Továbbá felhívták a Greenpeace figyelmét arra, hogy az általuk alkalmazott mintavételi eljárás nem felelt meg minden tekintetben a szakma általánosan elfogadott szabályainak.

Kifogásolták, hogy a mintavételi eljárás során nem rögzítették a termék pontos nevét, tételazonosítóját, így a későbbi nyomon követés a rendelkezésre bocsátott adatok alapján nem lehetséges. Ellenminta vételére sem került sor, így a vizsgálati eredmény utólag nem ellenőrizhető, így a Spar szerint a Greenpeace eljárásában kimutatott eredmény nem ellenőrizhető és nem bizonyítható.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A kép csak illusztráció

TOP 5