Skip to main content

 

Kezdi visszavenni a természet az uralmat Fukusimában, az atomerőmű környékén fekvő erdőkben például alaposan elszaporodtak a radioaktív vaddisznók, ami több szempontból is komoly problémát jelent.

Az Independent cikke szerint az állatok szennyezett táplálékot esznek, emiatt emberi fogyasztásra alkalmatlanok (húsukban a radioaktív cézium-137 szintje háromszázszorosa a biztonságosnak) , szaporodásukat viszont 2011 óta nem képes hatékonyan szabályozni senki.

hirdetés

Populációjuk 2014 óta több mint négyszeresére duzzadt:

egyedszámuk 3000-ről 13 ezerre nőtt.

Ezt a helyi gazdaságok igencsak megszenvedik, a karanténzónán túl fekvő farmokon az állatok 900 ezer dollárnyi kárt okoztak a baleset óta.

A vadászok ugyan próbálnak úrrá lenni a helyzeten és minél több vaddisznót kilőni, de alig bírják a munkát, ráadásul már a tetemek elhelyezése is gondokat okoz. A tömegsírok hamar telítődnek, emellett az állattetemeket speciális létesítményekben próbálják elégetni, így akadályozva a radiaoktív anyagok terjedését a környezetben. Mivel ezek a krematóriumok csupán három elpusztult állatot képesek megsemmisíteni naponta, hamar telítődnek.

A fukusimai eset ugyanakkor nem egyedi. Egy tavalyi tanulmány például arról számolt be, hogy Csernobil környékén hasonló jelenség tapasztalható, a szarvas és vaddisznó populációk ott is erőteljes növekedésnek indultak az erőmű környékén.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5