Skip to main content

 

Az Európai Unió – szigorú feltételek mellett – jóváhagyta, hogy a Bayer német vegyipari konszern felvásárolja a Monsanto amerikai vetőmagtermelő és agrárvegyipari céget.

Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos szerdán közölte, hogy az unió jóváhagyásának feltétele, hogy a Bayer fenntartja a hatékony versenyt és innovációt a vetőmagok, növényvédő szerek és a digitális mezőgazdaság termékeinek piacain.

A bizottság azután hagyta jóvá az ügyletet, hogy a Bayer kötelezettséget vállalt több mint 6 milliárd euró értékű üzletrész értékesítésre, így elhárultak a verseny sérülésével kapcsolatos aggodalmak.

Vestager elmondta: fontos a verseny, mert csak így biztosítható, hogy a mezőgazdasági szereplők különböző vetőmagfajtákat és növényvédő szerekhez jussanak megfizethető áron, és továbbra is olyan új termékek jelenjenek meg a piacon, amelyek megfelelnek a szigorú európai előírásoknak.

A Bayer 2016 szeptemberében tett 66 milliárd dolláros ajánlatot a Monsanto felvásárlására. A fúzióval az agrárvegyiparban és a vetőmagtermelésben világméretekben meghatározó óriáskonszern jöhet létre.

Az egyesülés után a Bayer árbevétele a jelenlegi 46,3 milliárd euróról 60 milliárd euróra, az alkalmazottak száma 117 ezerről közel 140 ezerre nőhet.

Brüsszel tavaly óta vizsgálta versenyjogi szempontból a főként a Roundup nevű gyomirtó szeréről, valamint genetikailag módosított kukoricájáról és szójájáról ismert Monsanto felvásárlását.

Az egyesüléssel a Bayer a jövedelmező, de vitatott GMO-üzlet részesévé válna. A Roundup háztartási használatát az Európai Parlament azonnal, a mezőgazdasági felhasználását 2022. december 15-i határidővel tiltaná be.

(MTI)

Forrás - Nyitókép: Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos, Fotó: Emmanuel Dunand

TOP 5