Skip to main content

Vajon elgondolkodtál-e már azon, hogy nap mint nap mikor megmosod a fogad, a hajad vagy fürdesz milyen mérgek kerülnek a szervezetedbe? Megtudván ezeket az információkat, álltam egy nagy bevásárló központ tisztálkodási szerek részlegén és nem találtam olyan árut, ami nem tartalmazta volna a következőkben felsorolt vegyületek egyikét. Jöjjön a 2. rész:

Habképző tenzidek és mosóaktív anyagok
Ahhoz, hogy egy kozmetikum habos legyen, habképzőtenzidet vagy más néven mosóaktív anyagot kell a gyártónak beletennie. Ezek azok anyagok, amelyektől "tisztának" érzed magad, ugyanis olyan erős zsíroldó tulajdonsággal rendelkeznek, hogy leoldják a testeden található bőrfelszíni emulziót.
Ebbe a vegyületcsoportba tartozik az összes olyan kozmetikum, ami habzik:
· habfürdő
· tusfürdő
· babafürdető
· intim mosakodó
· sampon, hajbalzsam
· fogkrém
· arclemosók, sminklemosók
Dr. Rózsa Sándor egyetemi tanár és kémikus minden előadását, úgy kezdte: "Hölgyeim és Uraim, kik azok Önök közül, aki persillel mosnak hajat ?" - A hallgatók természetesen felháborodottan tiltakoztak.
"Ebben nem vagyok olyan biztos! - válaszolta erre Dr. Rózsa Sándor - ugyanis a mosóporok és a samponok mosóaktív anyaga általában ugyanaz az agresszív zsíroldó tenzid: egy szulfát vagy foszfát származék. De ezek a vegyületek találhatóak meg a kutya és macskafürdetőkben, az autómosóban, az ipari zsíroldókban, a mosogatószerekben, a sütő- és grilltisztítókban, a felmosó-szerben és a vécétisztítókban is. Egy sampon és egy folyékony mosószer vagy mosogatószer alaphatóanyagösszetételét tekintve nem sokban különbözik, mindössze abban, hogy más a doboza és más az illata. Illetve a kozmetikumok egy részébe kevernek az eladhatóság kedvéért egy elenyésző mennyiségű növényi hatóanyagot, amely hatása (hatástalansága) említést sem érdemel. A kozmetikumokban alkalmazott szulfátoknak a bőrre és az egészségre gyakorolt hatását tekintve négy nagyon veszélyes képviselője van:
· Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
· Sodium Laureth Sulfate (SLES)
· Ammonium Lauryl Sulfate (ALS)
· Ammonium Laueth Sulfate (ALES)
Az SLS-ről már régóta köztudott, hogy mennyire mérgező és veszélyes vegyület, nem véletlen, hogy az ÁNTSz-nél nyilvántartott veszélyességi biztonsági adatlappal is rendelkezik. Az SLES az SLS alkoholos változata, amely igaz, hogy enyhébb hatású, viszont a kísérletek szerint rákkeltőnitrózaminokat képezhet a szervezetben. Nagyon sok kozmetikum, tisztálkodószer második összetevője a víz után, ami arra utal, hogy nagy koncentrációban van jelen. Vannak cégek, akik azzal reklámozzák a termékeiket, hogy nagyon sokáig elég, csak egy csepp kell belőle (fogkrém, tusfürdő, sampon, mosogatószer), ez pont azért van, mert hatalmas mennyiségű habzó anyagot tartalmaznak, ezáltal sokkal mérgezőbbek is… Miután a fenti két vegyület veszélyessége a szakmán kívül is nyilvánosságra került, a kozmetikai cégek egy része - félve a tudatos vásárlók okozta forgalomcsökkenéstől - lecserélte a szulfát tenzideket Ammóniumos változatra, amelyek csak nevükben különböznek, de ártalmasságukat tekintve nem maradnak el szódiumos (nártiumos) társaiktól. Rákkeltő, bőrizgató, nyálkahártya károsító, mérgező hatásukon kívül súlyos kárt okoznak a szervezetnek azzal a funkciójukkal is, hogy a bőr és a szervezet első számú védelmi vonalát – a bőrfelszíni emulziót - kíméletlenül és maradéktalanul leoldják a bőrről, megfosztva ezáltal a bőrt immunrendszerétől. Ezen vegyületek "áldásos" tevékenységének köszönhetőaz a bizonyos száraz, húzódó és viszkető érzés, a bőrallergiák nagy része, a korai bőröregedés és a - sajnos már csecsemőkorban is jelentkező - ekcéma.
Az Egészség Akadémia -http://egeszsegakademia.net 8 Alternatívaként a kókuszolajból (Cocamide-,Cocamido-) és pálmaolajból (Palm-) kivont bőrbarát tenzidek használatát javasoljuk. Kivételt képez ez alól a Cocamide MEA/DEA és a Cocamidopropyl Amineoxyde, amelyek egy növényi tenzidek ugyan, de a kémiai gyártásuk folyamán nitrózaminokkal és -amidokkal szennyeződhetnek, amelyek elősegítik a rák kialakulását.
Folyt.köv.

TOP 5