A FUSIONS projekt célja az erőforrások hatékonyabb felhasználása és a termőföldtől a tányérig tartó élelmiszerláncban a hulladékok keletkezésének nagymértékű csökkentése.
A munkában résztvevő egyetemek, tudásközpontok, fogyasztói szervezetek és vállalatok különféle felmérések elkészítésén, monitoring eszközök fejlesztésén, szociális innovációs pilot projektek beindításán, illetve nemzeti- és EU szintű szabályozási javaslatokon dolgoznak. A projekt koordinátora a hollandiai Wageningen Egyetem Élelmiszer- és Biogazdálkodás alapú Kutatóközpontja, magyarországi szervezője a Magyar Élelmiszerbank Egyesület.

A különböző módszertanok használata miatt nehéz pontosan meghatározni az élelmiszerhulladékok mennyiségét, de becslések szerint Európában fejenként évente 76 kg élelmiszer megy veszendőbe (BIOIS, 2010; FAO, 2011). Számos európai országban indultak már kezdeményezések az élelmiszerhulladékok csökkentése érdekében; a FUSIONS ezen kezdeményezések során megszerzett tudást és tapasztalatokat ötvözve kíván továbblépni.

A FUSIONS (Food Use for Social Innovation by Optimising waste prevention Strategies – Élelmiszerek szociális innovációs felhasználása optimális hulladék-csökkentő stratégiák mentén) javaslatát a Wageningen Egyetem kezdeményezésére alakult nemzetközi konzorcium nyújtotta be az EU FP7 Kutatás-fejlesztési Keretprogramjában kiírt pályázatára. A 4 millió eurós társ-finanszírozott büdzsé felhasználásával a FUSIONS az élelmiszerhulladékok jelentős mértékű megelőzésével és csökkentésével hozzájárul egy erőforrás-hatékonyabb Európa építéséhez.

A négyéves projekt 2012. augusztus 1-jén indult.A konzorciumban 13 ország 21 szervezete vesz részt, bevonva a munkába az élelmiszerlánc további kulcsszereplőit, beleértve felügyeleti szerveket, vállalatokat, non-profit szervezeteket, tudásközpontokat, szoros kapcsolatban együttműködve fogyasztói szervezetekkel. A FUSIONS egy európai szintű partnerségi platformot hoz létre és közösen kialakított víziót és stratégiát fogalmaz meg az élelmiszerpazarlás csökkentésére. A platformhoz előzetesen már több mint 80 szervezet jelezte csatlakozási szándékát.

A projekt átfogó célja, hogy hozzájáruljon az élelmiszerhulladék-monitoring harmonizálásához, szociális innovációs lépések megtételéhez az élelmiszerláncban, valamint egy egységes élelmiszerhulladék EU-27 szintű stratégia megalkotásához. A FUSIONS által kidolgozott partnerségi platformok támogatásával megvalósítandó javaslatok célja, hogy 2020-ra az élelmiszerhulladékok 50%-kal, az élelmiszerlánc erőforrásigénye pedig 20%-kal csökkenjen.A projekt első nemzetközi találkozójára 2012 novemberében kerül sor, melyet 2013 tavaszán az első partnerségi platform-találkozók fognak követni.

Forrás: http://www.elelmiszer.hu/cikk/felere_csokkentheto_az_elelmiszerhulladek

Kép forrása: http://www.hirek.sk/kulfold/20120826100427/Az-etel-40-szazaleka-a-szemetben-landol-az-Egyesult-Allamokban.html

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu