Skip to main content

tejföl házilag 

A házi, vagy őstermelői tejföl a magyar konyhában szinte nélkülözhetetlen termék.  

Az egyik legjellegzetesebb magyar tejtermék, hiszen nálunk különösen fontos szerepet tölt be a táplálkozásban. Számos magyaros ételnek fontos összetevője, de szívesen fogyasztjuk csak úgy, magában is.

hirdetés

Sokan nem tudják, de az igaz házitejföl színe hófehér, állománya sűrűn folyó, krémes, íze enyhén savanykás.

Magyarországon leggyakrabban 12%-, és 20%-os zsírtartalommal kerülnek forgalomba. A tipikus magyar ételek mellett főzelékek, saláták, tészták kedvelt alapanyaga és kiegészítője is lehet. Hűtve tárolva akár 14-30 napig is megőrzi minőségét. Energiatartalma 181 kcal, 757 kJ/100 gramm.

Aki különben egyszer vett igazi házitejfölt, garantált, hogy ezt az ízt fogja keresni, annyira finom. Össze se lehet hasonlítani a bolti, nagyüzemben készült változatokkal, melyekből szinte teljesen hiányzik az enyhén savanykás, karakteres íz.

Friss, még meleg (házi) kenyérrel fogyasztva különben önmagában is bombasztikus, de az ételeknek, pl. egy jól elkészített Jókai bablevesnek is más ízt kölcsönöz, főleg ha mi magunk készítjük.

Készítése, előállítása

A tejföl eredetileg, még a nagyüzemek megjelenése előtt, házi nyers tejből készült. A tejet csuporba töltötték, majd állni hagyták. A tej megalvadt, és "spontán felfölöződésen" ment át. Ez lényegében azt jelenti, hogy a kisebb sűrűségű zsírgolyócskák a felszínre emelkedtek. Egy nap után a tejet lefölözték, és már készen is volt. A megmaradt aludttej sem ment kárba, hiszen melegítés után ebből készült a túró.

Mára természetesen a folyamat némiképp megváltozott. A tejföl alapanyaga ma már a tejszín. Ebbe a tejszínbe kerül a megfelelő oltóanyag, majd az alapanyagot homogénezik, hogy a savókiválást megszüntessék. Készítéséhez frissen pasztőrözött tejet és tejszínt használnak. Ízét és aromáját az alvasztáshoz felhasznált tejsavbaktérium színtenyészettől nyeri.

Recept I.:

A friss tejet öntsük ki egy tálba, és meleg helyen hagyjuk megaludni. Eleinte érdemes üvegtálat használni, hogy lássuk a változásokat. 2-3 nap elteltével fölözzük le az aludttejet, akkor amikor a tej határozottan fázisokra vált szét. A tejföl a legfelső réteg, amit ha megkóstolunk, határozottan tejföl íze van...

Recept II.:

Először is az egész házitejet alaposan fel kell forralni, majd én kivettem kb. 1 liter tejet, és amikor olyan 40 fokosra (kézmelegre) hűlt, belekevertem 2 dl házitejfölt és egy éjszakát pihentettem meleg helyen. Másnap az elkészült 1,2 liter tejföl mehetett is a hűtőbe. A legjobb nagyon jó minőségű tejföllel készíteni, mely nyilván megvehető ott, ahol a házitej kapható, azután meg már lehet szaporítani otthon. (Az így elkészült tejfölből vesszük ki a 2 dl-t...)

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5