Skip to main content

Ha nincs tehenünk, akkor nem az őstermelői "módszerrel" készítjük a tejfölt, azaz nem hagyjuk a friss tejet két-három napig meleg helyen megaludni.

Amennyiben egy üvegedényben, kancsóban tennénk ezt (amit nem teszünk, mert nincs tehenünk), akkor látnánk, hogy amikor a tej megalszik, akkor különféle rétegek keletkeznek. A legfelső sárgás réteg, a tejföl. Ha leszednénk ezt a réteget, akkor maradna az aludttej, amiből enyhe melegítéssel túrót készíthetnénk.

hirdetés

De nem így teszem, bár általában házi tejet veszek hozzá a piacon és tejfölt az őstermelő nénitől. Most a tej az őstermelő nénitől van, a tejföl, amivel beoltottam, az pedig bolti.

Mi készteti az embert, hogy otthon készítsen tejfölt, amikor a boltban is megveheti, akár igen jó minőségben is? 

Hát engem az ár. Ugyanis igen nagy a tejföl-fogyasztás nálunk. Amíg a 450 gr-os tejföl tényleg 450 gr volt, addig nem is készítettem. De amikor az ismert márka egyik hétről a másikra 360 gr-ra csökkent, akkor betelt a pohár. (Bár meglepő módon, a pohár néha nem is kisebb, csak a "töltősúly".)

Nos, akkor megkérdeztem Mancika nénit, az őstermelőt – akinek van tehene –, hogyan készítsek én az tőle vásárolt tejből és tejfölből, még több tejfölt? Hát így! A tejet forraljam fel, hűtsem vissza kézmelegre, keverjem bele a tejfölt, és hagyjam meleg helyen. Így teszek, de most annyi különbséggel, hogy boltban vettem a tejfölt, mert nem volt Mancika néninek.

Hozzávalók: 1 l házi tej, 450 gr tejföl

Elkészítése: a tejet felforraltam és hagytam, hogy visszahűljön annyira, hogy beledugva az ujjam ne legyen nagyon meleg. Belekevertem a tejfölt, egy habverővel elkevertem homogénné. A konyhában (22 fok) hagytam megaludni. A kész tejföl teteje sűrűbb, zsírosabb lett, ezt külön leszedtem. Az alja hígabb, soványabb. Az íze kellemesen savanykás, kicsit más, mint a bolti, az őstermelői tejföl ízével szinte megegyezik.

Lehetséges a beoltás után több üvegbe szétrakni, adagonként, és úgy alvasztani meg. Nekem most nagyobb mennyiség kellett, nem maradt meg sokáig, így volt praktikusabb. Lett belőle, egészen zsíros sűrű tejföl, hígabb, zsírszegényebb tejföl. Le lehet csöpögtetni, akkor sűrű, krémes lesz. Megjegyzés: lehet kevesebb tejföllel beoltani, lehet melegebben tartani, akkor előbb lesz készen és lehet bolti tejjel is készíteni.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás - Kép

TOP 5