Skip to main content

A mezőgazdasági területeken manapság olyan mértékben pusztul a termőföld, mint a Himalája legmagasabb pontjain, a világ leggyorsabb természetes eróziós területein. Az intenzív talajművelés eredményeképp – becslések szerint – évente mintegy 75 milliárd tonna termőföld tűnik el, s mára a világ termőtalajának 80 százaléka mérsékelten, vagy jelentősen erodálódott – állítja John Crawford, a Sydney-i Egyetem Fenntartható Mezőgazdaság tanszékének vezetője. 

Kínában 57-szer, Európában 17-szer, Amerikában 10-szer, Ausztráliában pedig 5-ször gyorsabban pusztul a talaj a természetes regenerálódási üteménél.

Az elmúlt fél évszázad során India a mezőgazdasági területének durván egynegyedét, Kína a termőterületeinek 11 százlékát veszítette el. Magyarország területének pedig körülbelül harmada kitett valamilyen mértékű eróziónak. Megdöbbentő adat, hogy egyes számítások szerint az Egyesült Államokban minden kg megtermett kukorica 6 kg termőföldveszteséggel jár. 

A talajpusztulást főként az erdőirtás, az intenzív, monokulturális növénytermesztés és a lejtős területek művelésbe vonása okozza. Míg normál körülmények között a talaj felső 1 centiméterét körülbelül 80-280 év alatt távolítja el a csapadék és a szél, egy nigériai kísérlet szerint ha egy 15 százalékos lejtőre maniókaültetvényt telepítenek, a művelhető talaj 10 év alatt teljesen eltűnik. 

Megoldás lehetne a mértékletesebb művelés, valamint gyeptakaróval, fásítással megakadályozni az eróziót, lényeges a szántás mellőzése, illetve a növényi hulladékot a talajba visszaforgató tárcsázás is – de a fenntarthatósági követelményeket csak kevesen veszik komolyan. Pedig a történelem során számos társadalom szembesült már az intenzív mezőgazdaság miatt a föld kimerülésével, a folyók eliszapolódásával, az elsivatagosodással. 

A természeti kincsek felélése pedig szinte minden esetben az adott civilizáció hanyatlását vonta maga után – hacsak nem sikerült elvándorlással, vagy újabb területek meghódításával új erőforrásokra szert tenni. Csakhogy ma már alig vannak szűz területek, nincs hová továbbállni – figyelmeztetnek a tudósok.

Forrás: http://www.szabadfold.hu/zoldfold/ijesztoen_pusztul_a_talaj

TOP 5