Skip to main content

A régmúlt idők ló vagy ökör vontatta gépei sokat korszerűsödtek napjainkra. A talajművelés során már nem kell kilométereket gyalogolni a szántás mély hantjaiban annak, aki ló- vagy ökörvontatású gépeket használ. Kényelmesen kialakított ülésen ülve hajthatja az állatokat és felügyelheti a munkát.

A kíméletes talajműveléshez sokféle munkagép beszerezhető, és a kutatások ezen a téren is rohamosan fejlődnek. 

Az Egyesült Államokban és Európa számos országában már megoldott az állati erővel vontatott munkagépek gyártása, így a gazdálkodók be tudják szerezni ezeket a modern gépeket.

Hazánkban sajnos, mint muzeális értékek vannak jelen. Pedig mindamellett, hogy környezetkímélő megoldásról van szó, még az üzemeltetésük is rendkívül költségtakarékos.   

Az interneten fellelhető gépek között találunk:

  • ekéket szántás öszvérekkel:

  • bálázókat (bálázás):
  • fűkaszákat, főkasza munka közben:

  • rendsodrókat, szénagereblyéket,

  • sorközművelő gépeket, kultivátorokat: 

  • szállító lovaskocsikat:

  • renfelszedők, renfelszedő munka közben:

  • szárvágókat: 

  • vetőgépeket:

Akiknek felkeltették az érdeklődését ezek a gépek, azok a Hidegvérű Barátok Társasága internetes oldalon a külföldi forgalmazok elérhetőségeit is megtalálhatják.  Az Egyesült Államokban, Angliában, Svédországban, Németországban és már Lengyelországban is gyártanak lóvontatású munkagépeket.  

Az Egyesült Államokban lévő ökogazdaságok komoly gyakorlattal rendelkeznek az állati erővel történő gazdálkodás terén. Felméréseik alapján megállapították, hogy még intenzív gazdálkodás esetén is alkalmazhatóak a lóvontatású eszközök. Mivel a lovak teher- és munkabíró képessége véges, ezért a megművelendő területek nagyságához viszonyítottan megfelelő számú állattal kell rendelkeznie annak a gazdának, aki lóval kívánja megmunkálni földjeit.

A felmérésekben 150 hektárig vizsgálták a „lószükségletet”. 30 ha-os gazdaságot 1-6 ló tud megművelni 1 kocsissal. 150 ha-os területhez azonban már 25-30 ló is szükséges. (hidegveru.hu) Az adatokból arra következtethetünk, hogy nagyobb területek esetében már jelentősen nőnek az állatok tartási költségei is. Hiszen 4-5 lovat etetni, gondozni, és valahol tartani is kell, mind ez jelentősen megnöveli az élőmunkaigényt, és a tartási költségeket is.

Azonban az így felmerülő költségek még mindig alatta maradnak a dízel hajtású erőgépek beszerzési és üzemeltetési költségeinek. A káros externáliák sem jelennek meg a gazdálkodás során, sőt jelentős javulás érhető el a talajéletben és szerkezetben egyaránt.   

Állati erőre alapozott gazdaság üzemeltetése jóval nagyobb felelősséget jelent a gazda számára, mintha gépekkel oldaná meg a talajművelést. Az állatokkal foglalkozni kell minden nap, nem tudjuk őket leállítani, mint a traktorok motorját. Szükségleteik tökéletes kielégítése a jó munka záloga.

A lovak kiképzése a munkára szintén nem egyszerű dolog. Elhivatottság és erős motiváció kell hozzá, hogy valaki képes legyen engedelmes lovat nevelni a munkákhoz. Egy ló kiképzése egy életre szól a lónak, és egy életre szóló élmény a gazdának.       

Mi a jövő a talaj termékenységének megőrzésében és helyreállításában?

Ma már a korszerű agrotechnika is felismerte a környezetvédelem fontosságát, és megoldásokat próbál találni azokra a károkra melyeket saját maga okozott. A talaj termékenység megőrzése a talajművelés során egyre inkább előtérbe kerül, és az intenzív művelést felváltotta a konzerváló talajművelés. Főleg a talajerózió megakadályozása és a talajtömörödés elkerülése a fő szempont, de a tápanyag gazdálkodás természetközelibb megoldásai is egyre inkább előtérbe kerülnek.

A károk felismerése tehát már megtörtént, így kialakításra kerületek olyan módszerek is, melyek megoldást jelenthetnek a meglévő környezeti problémákra. Azonban a problémák megoldása és a környezetet jobban kímélő rendszerek kiépítése sem jelent egyben fenntartható gazdálkodást. A fenntarthatóságnak abban is meg kellene mutatkoznia, miszerint nem csak a talajtermékenység megőrzése és javítása a cél, hanem a talaj hosszútávú, a természeti törvényeket is betartó fennmaradása.

A meliorációval a szakemberek drasztikusan beleavatkoznak a talaj termékenységébe és erőforrásrendszerébe, leginkább azzal a céllal, hogy megőrizzék vagy fokozzák az adott terület teljesítőképességét. Közben jelentős hatást gyakorolnak a természeti körfolyamatokra is. Így egy mesterségesen létrehozott komplex rendszerrel próbálják meg helyrehozni a talaj önfenntartó rendszerét, ugyanakkor a termékenység tartós növelését is fontosnak tartják. Egy fenntartható mezőgazdaságban elképzelhetetlen a talaj természetes termékenységének tartós növekedése, hiszen egy állandó rendszerről van szó, melyben minden újra és újratermelődik, és csak annyi áll rendelkezésre belőle, amire az adott élő és élettelen közösségnek szüksége van. 

A tartós növekedés csak úgy képzelhető el, ha olyan anyagokat használunk a mezőgazdaságban, melyek a talajélet egyensúlyi állapotát felborítják és a természetes termőképességnél nagyobb hozamokra is képessé teszik a talajt. Ez jelenleg a gyakorlatban csak genetikailag módosított növényekkel, speciálisan kinemesített fajtákkal vagy természetesnek mondott hozamfokozó szerekkel érhetők el. A jövőben persze még számos egyéb fizikai, kémiai, biológiai, agrotechnikai és egyéb eljárás is szóba jöhet, amit még nem fedeztünk fel. A tartós növekedés tehát csak természetellenes eljárásokkal képzelhetők el, melyek hosszútávon beláthatatlan következményekkel járnak az élővilág egészére nézve.

A környezet terhelésének csökkentése érdekében inkább előtérbe kellene helyezni a természetes, illetve a természetszerű eljárásokat. Számos ilyen eljárás létezett a régi korokban, melyek alkalmazása újabban ismét szokássá válik (pl. komposztálás). Újból vissza kell találni a természethez, melyhez jó segítség lehet, ha ló- vagy ökörvontatású mezőgazdasági munkagépeket használunk. Odafigyelünk a terület eltartóképességére, és ennek megfelelően hagyjuk kialakulni az ott élő növényi és állati egyed számot. Megpróbálunk más értékeket találni, melyeket nem a fogyasztói társadalom kielégítetlen igényei éltetnek. Mindezeket szem előtt tartva egy tökéletes világot hozhatunk létre, ahol nem kell attól félnünk, hogy nem jut elég táplálék magunknak és gyermekeinknek.

Szerző: Bárány Angéla

Felhasznált irodalom, és képek:

Energiafaló, avagy Napenergiával működik a Ló: http://www.napelemklub.hu/Nap/Energiafalo-avagy-Napenergiaval-mukodik-a-Lo?print=1&

Lovak-lovasok.hu - http://www.lovak-lovasok.hu/lovas-magazin/lovas-hirek/a-hidegveru-lovak-nemcsak-szalaminak-valok

Kis gazdaság, vagy "parcela" Chilében: http://www.horseridingchile.com/photo-gallery/small-holding-or-parcela-in-chile

Lóvontatású mezőgazdasági eszközök: http://www.farmingwithhorses.com/

Vihar Lovas Egyesület, Sárkeresztúr: http://viharle.lapunk.hu/?modul=oldal&

Forrás: http://www.felsofokon.hu/ut-a-fenntarthato-fejlodes-fele/2013/01/10/fenntarthato-talajmuveles-allati-erovel-vontatott

TOP 5