Skip to main content

A nyári melegben mi lehet üdítőbb, mint egy hideg gyümölcsjoghurt? Tavasszal egyértelműen az epreseké a világ.A gyümölcsjoghurtról a reklámok folyamatosan azt szajkózzák, hogy egészséges, remek fehérjeforrás, emésztést serkentő hatású, ami persze a fogyókúrázók szemében is vonzó tulajdonság.

Mielőtt bedőlnénk a fent felsorolt állításoknak, vessünk egy pillantást a joghurtos dobozokon olvasható összetevőkre. Az epres joghurtok közül a Zott Szívecske, a Jogobella, a Könnyű és finom, a Magyar joghurt epres változata az E120-szal jelölt kármin nevű színezéktől eperszínű. (A Zott szívecske összetevői a következők: joghurt 1,5%-os tejből, glükóz-fruktóz szirup, cukor, eper, módosított keményítő, étkezési zselatin, színezék (kármin), aroma, Tápanyagtartalom 100 g termékben: Energia: 384kJ/ 91 kcal, Fehérje: 2,9 g, Szénhidrát: 17,3 g, Zsír: 1,1 g)

A kármint számos élelmiszer színezésére használják, de nem árt tudni, hogyan készül. A fügekaktuszokon élősködő bíbortetű nőstényeit porrá őrlik, és abból vonják ki, ráadásul allergiás reakciókat válthat ki. Ugyanezt a színezéket használja az Activia gyártója piros gyümölcsös termékeinél, és a Norbi Update epres joghurt színe is ettől szép.

Mindenki színez, ám a SPAR szamócás, a Seraph, valamint a Gropper epres joghurt céklától, a Nöm fasten eprese pedig a paprikakivonattól pirosas színű. Sajnos az általunk megvizsgált joghurtokban zömében kevés a gyümölcs és sok a cukor.

Némelyikben zselatin is van, ami hús­ipari melléktermék, állatok (ló, szarvasmarha) kötőszövetéből állítják elő.

(A kárminról bővebben itt lehet olvasni: http://tudatosvasarlo.hu/eszam/e-120-val-di-k-rmin - szerk.)

Forrás: http://www.borsonline.hu/20130512_bizarr_tetutol_rozsaszin_a_joghurt

Kép forrása: http://www.tutiabc.hu/termekleirasok/elelmiszerek/zott-szivecske-joghurt-125g.html?kezdo=0&

TOP 5